USR: Prin susţinerea PD, Guvernul României se decredibilizează în ochii moldovenilor

Vizita lui Mihai Tudose la Chişinău imediat după votarea în Parlament a proiectului de modificare a sistemului electoral l-ar fi girat din nou pe oligarhul Plahotniuc care conduce Republica Moldova, legitimând astfel şi trocul cu Dodon, consideră USR.
Premierul român, Mihai Tudose împreună cu Pavel Filip
Premierul român, Mihai Tudose împreună cu Pavel Filip (gov.md)

Partidul Uniunea Salvaţi România constată cu îngrijorare că Guvernul PSD, prin vizita premierului român Mihai Tudose în Republica Moldova ar fi dat un semnal de abandonare a forţelor adevărate pro-europene din Republica Moldova şi anume Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr. Mai mult decât atât, USR constată că premierul Mihai Tudose ar fi ales un moment nu foarte potrivit pentru prima sa vizită la Chişinău, tocmai după schimbarea sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor Uniunii Europene.

„Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, premierul Mihai Tudose a afirmat vineri, 21 iulie, că recentele schimbări ale legislaţiei electorale din această ţară sunt legitime şi că mesajele critice care au ajuns la Bruxelles ar reprezenta o „distorsionare a realităţii de către neprieteni”. USR consideră că, prin aceste afirmaţii, premierul Tudose dă dovadă de o totală lipsă de înţelegere a luptei pentru democraţie a forţelor civice şi a opoziţiei anti-oligarhice de la Chişinău. Este inacceptabilă sugestia premierului României că opozanţii trecerii la un sistem de vot care ar avantaja făţiş partidul oligarhului Vlad Plahotniuc şi pe cel pro-rus al preşedintelui Igor Dodon ar fi manipulaţi”, se arată într-un comunicat USR.

Potrivit Uniunii Salvaţi România, prezenţa şi afirmaţiile premierul român în Republica Moldova ar fi legitimat trocul lui Vlad Plahotniuc cu Igor Dodon legat de sistemul de vot uninominal mixt şi menţinerea democraţilor la putere şi după următoarele alegeri, deşi PD abia mai există în sondaje. „Practic, Guvernul de la Bucureşti l-a girat încă odată pe oligarhul care conduce Republica Moldova, mizând pe aşa-zisa stabilitate, care înseamnă de fapt sărăcie, stagnare, lipsa reformelor”, se mai arată în comunicat.

Totodată, USR avertizează că roadele politicii dezastruoase ale PSD-ALDE vor fi culese în 2018, la alegerile parlamentare din Republica Moldova, atunci când socialiştii pro-Rusia ar putea obţine majoritatea absolută în Parlament.

„Prin susţinerea celor care au compromis şi compromit în continuare parcursul european, Guvernul României se decredibilizează definitiv în ochii moldovenilor şi obţine exact ce a spus că vrea să împiedice: venirea pro-ruşilor la putere în Republica Moldova”, au mai menţionat membrii USR solicitând în acelaşi timp premierului Mihai Tudose clarificări urgente cu privire la susţinerea parcursului european şi a forţelor reale pro-europene din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe