Tăriceanu îi solicită lui Ungureanu ca Executivul să nu-şi asume acţiuni în domenii cheie

Călin Popescu-Tăriceanu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă primului ministru Mihai-Răzvan Ungureanu în care îi solicită să nu îşi asume acţiuni în domenii cheie.

El susţine că regionalizarea sau privatizările din domeniul resurselor naturale sunt iniţiative făcute în pripă de Guvern, iar salarizarea bugetarilor sau cota CAS sunt tratate politicianist şi apreciază că atitudinea premierului şi a unor membri ai Executivului intră în contradicţie cu statutul politic pe care îl presupune o asemenea construcţie guvernamentală.

"În mod concret, mă refer la tendinţa de a anunţa, cu o anumită lejeritate, iniţiative politice importante care vor avea consecinţe pe termen mediu şi lung, chiar şi asupra generaţiilor viitoare. Amintesc, în acest sens, regionalizarea sau privatizările în domenii precum resursele naturale şi energia care par a fi făcute în pripă, cu o lipsă flagrantă de profesionalism, fără a cântări atent interesul generaţiilor viitoare şi fără a urma o strategie clar enunţată de protejare a interesului naţional. Tot aici trebuie menţionat faptul că politici economice vitale pentru viitorul României, precum nivelul salarizării personalului bugetar sau cota CAS, sunt tratate acum dintr-o perspectivă care mi se pare a fi politicianistă, care poate ajuta PDL în momentul alegerilor, dar care nu ţine cont de faptul că eventuale erori comise acum ar putea avea efecte pentru mulţi ani şi vor trebui corectate de Guvernele viitoare", afirmă Tăriceanu în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES.

Deputatul PNL susţine că astfel de iniţiative ar trebui să facă obiectul unui Cabinet rezultat în urma alegerilor şi numai după ce acestea vor fi prezentate electoratului.

Fostul premier arată că actualul Executiv a fost învestit pentru un mandat scurt, de opt luni, "cu rolul de a asigura administrarea treburilor curente ale ţării şi de a organiza alegeri locale şi parlamentare libere şi corect". În plus, Tăriceanu afirmă că Guvernul condus de Ungureanu a fost soluţia găsită de actuala majoritate parlamentară pentru ieşirea dintr-o situaţie de "criză politică extremă", măsurată prin amploarea manifestaţiilor.

El îi solicită premierului să nu-şi asume acţiuni în domenii cheie.

"Având în vedere această situaţie, vă îndemn să determinaţi Cabinetul să reintre în rolul politic pentru care a fost învestit. În cazul în care doriţi să vă prezentaţi în alegeri din postura de candidat la funcţia de prim-ministru din partea actualei majorităţi parlamentare, puteţi prezenta electoratului astfel de propuneri şi iniţiative ca parte a viitorului program de guvernare, iar rezultatul alegerilor va fi cel care va vorbi. Pe de altă parte, până în momentul în care electoratul se va fi pronunţat, cred că este bine ca actualul Cabinet să se concentreze asupra rolului pentru care a fost învestit şi să nu asume acţiuni în domenii cheie, care sunt de natură să angajeze România pe termen mediu şi lung", conchide liderul deputaţilor PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor