Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei. Firea: Să ne bucurăm împreună, de luna decembrie, o lună a prieteniei, bunăvoinţei şi altruismului

După ce a stârnit valuri de indignare prin decizia de a organiza - în premieră absolută - un Târg de Crăciun tocmai lângă Guvern, loc unde se protestează practic seară de seară, Firea le transmite acum bucureştenilor un îndemn la bunăvoinţă şi prietenie.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Criticată dur de cetăţeni şi Opoziţie pentru decizia de a ocupa Piaţa Victoriei - epicentru al protestelor rezist - cu un Târg de Crăciun, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că prin demersul său nu vrea să restrângă în vreun fel drepturile cetăţenilor sau să intre în conflict cu cineva.

"În toate capitalele europene, spaţiile publice se transformă, la sfârşitul anului, făcând loc evenimentelor legate de Sărbători sau pur şi simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase. Acelaşi lucru ne-am propus şi noi să facem în Bucureşti, cu bună-credinţă şi fără niciun fel de alte gânduri ascunse", a declarat primarul general.

Interesant este că în Capitala vor mai fi alte două mari târguri de Crăciun în Piaţa Universităţii şi în Constituţie, iar decizia de a se face unul şi lângă Guvern a fost luată după ce zeci de mii de oameni s-au strâns acolo în ultimele weekenduri pentru a protesta şi se anunţă şi alte mari proteste. Mai merită precizat că anul acesta - an marcat de proteste practic neîntrerupte lângă Guvern este primul an când se face târg în Victoriei.

Redăm integral declaraţia primarului general, postată pe pagina de Facebook a Primăriei

„Primăria Capitalei urmăreşte ca prin acţiunile şi evenimentele pe care le organizează să vină în întâmpinarea nevoilor şi preferinţelor tuturor bucureştenilor, indiferent de apartenenţa la anumite categorii sau grupuri sociale şi fără a ţine cont în vreun fel de afinităţile politice ale acestora.

De asemenea, Primăria Capitalei este deschisă colaborării cu societatea civilă, alocând în fiecare an bugete importante pentru sprijinirea proiectelor propuse de ONG-uri. Anul acesta au fost finanţate cu peste 1 milion de euro un număr de 70 proiecte culturale şi educaţionale, în cadrul Programului „Bucureştiul participativ 2017”, derulat de ARCUB, şi s-a organizat, în premieră, concursul de idei „Propune pentru Bucureşti”, prin care au fost selectate un număr de 20 de proiecte, din cele câteva sute propuse de societatea civilă, care vor fi incluse în bugetul pentru 2018 al Municipalităţii.

Cred cu tărie că accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină, mai ales că pe 1 Decembrie vom marca intrarea în Anul Centenarului Marii Uniri! În acest spirit, am considerat că Sărbătorile de Iarnă – Moş Nicolae, Crăciunul, Anul Nou - trebuie celebrate într-un mod în care să aducă bucurie cât mai multor locuitori sau vizitatori ai oraşului nostru.

În toate capitalele europene, spaţiile publice se transformă, la sfârşitul anului, făcând loc evenimentelor legate de Sărbători sau pur si simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase. Acelaşi lucru ne-am propus şi noi să facem în Bucureşti, cu bună credinţă şi fără niciun fel de alte gânduri ascunse.

Nu intenţionăm să intrăm în conflict cu nimeni şi nici să restrângem în vreun fel drepturile cetăţenilor. De aceea sunt cu atât mai greu de înţeles luările de poziţie eminamente politice în legătură cu evenimentele organizate de Primărie pe parcursul lunii decembrie. Spiritul Crăciunului presupune să fim, dacă nu mai buni, măcar mai toleranţi şi să învăţăm să privim cu mai multă atenţie la nevoile celor de lângă noi.

Să ne bucurăm, aşadar, împreună, de luna decembrie – o lună a darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”.

Context

Reamintim că, în mod cu totul excepţional, Primăria Capitalei a autorizat desfăşurarea unui târg de Crăciun în luna decembrie în Piaţa Victoriei. Spunem în mod cu totul excepţional căci până acum târgurile de Crăciun erau organizate în cu totul alte locaţii. Şi pentru ca Piaţa să nu fie liberă nici după sărbători, Primăria va organiza acolo şi Revelionul.

Anunţul Primăriei vine în contextul în care zeci de mii de oameni au mărşăluit weekendul trecut de la Guvern spre Parlament, pentru a cere stoparea mutilării legilor Justiţiei, iar vineri era anunţat un alt protest de amploare. Mai multe informaţii despre intenţiile primăriei puteţi accesa aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne