Angajaţii APIA protestează la Guvern: "Suntem funcţionari europeni, nu oi!". Tudose îi ia peste picior

Revoltaţi că de la 1 ianuarie 2018 salariile le vor fi reduse consistent, urmând să câştige mult mai puţin decât colegii lor din Bucureşti, angajaţii APIA din teritoriu au venit să protesteze în faţa Guvernului care, după ce a promis măriri salariale peste măriri salariale, acum îi arde la bani.
Loredana Diacu
29.11.2017

alte articole

Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.11.2017
Se încarcă player-ul...

În jur de 1000 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din toată ţara au protestat vineri, în Piaţa Victoriei, lângă Guvern, nemulţumiţi de faptul că noua lege a salarizării, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, le va diminua dramatic salariile. În plus, diminuarea lefurilor nu se aplică unitar, pentru toţi angajaţii, ci îi va viza numai pe cei din teritoriu în timp ce salariaţii APIA din Bucureşti vor rămâne cu lefurile intacte.

Indignaţi că vor lua salarii cu circa 25-30% mai mici decât cele ale angajaţilor de la APIA din Capitală, sindicaliştii au declanşat azi grevă generală şi au venit, în număr mare la Bucureşti, pentru a reaminti Guvernului şi, în special, ministrului Petre Daea, că APIA este instituţia română cu absorbţie record de fonduri europene şi că greul muncii pe cei din provincie a fost, aşa că nu e normal ca tot ei să fie penalizaţi.

De altfel, sindicaliştii au afişat mesaje precum "VREM GRILA SALARIALA - TRAI DECENT IN TARA ASTA ETC." şi, aluzie la slăbiciunea lui Daea pentru oi au apărut şi pancarte cu un lup dacic cu cap de oaie sau mesaje precum "APIA TERITORIU = FUNCIONARI EUROPENI, NU OI".

Protest al angajaţilor APIA (Epoch Times)
Protest al angajaţilor APIA (Epoch Times)

Protest al angajaţilor APIA (Epoch Times)
Protest al angajaţilor APIA (Epoch Times)

"Noi nu cerem salarii mărite, cerem să nu se umble la acea grilă de salarizare pe care am avut-o până acum. Sunt două grile de salarizare, o grilă a APIA Central, şi grila de la cele 42 de judeţe din ţară. Diferenţele vor fi mari şi ne afectează pentru că 85-90% din activitatea APIA se desfăşoară în aceste agenţii judeţene", a explicat pentru Epoch Times Eugen Iordăchescu, de la APIA - Suceava.

"De la 1 ianuarie ne vor scădea salariile foarte mult. Nu suntem în aceeaşi grilă de salarizare cu APIA central, nu vrem nimic politic, este o nedepretate care se face unor oameni care muncesc foarte mult şi care nu au timp să facă greve. Uite că de data asta şi-au făcut timp să facă grevă. Sperăm ca măcar în ultimul ceas să se trezească şi ministrul nostru, şi Guvernul că totuşi noi suntem o instituţie care am absorbit cea mai mare sumă din România la fonduri europene, cu nişte eforturi uriaşe, şi niciodată nu ne-a întrebat cineva dacă mai putem sau nu, dacă avem sâmbătă sau nu, dacă avem copii sau nu, dacă avem familii sau nu, trebuia să facem lucrurile respective, şi uite că acum s-au găsit că ar fi bine să ne taie salariile", a declarat, la rândul său, Budrală Gheorghe, de la APIA Sibiu.

Cât despre faptul că, potrivit presei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar fi încercat să-i determine pe sindicalişti să renunţe la proteste, ameninţând că le-ar putea desfiinţa instituţia, Budrală a răspuns: "N-o poate desfiinţa, pentru că nu este la discreţia domniei sale. Instituţia asta e generată de stat nu de ministrul Daea... (...) Nu ne-am speriat şi nu ne-am înspăimântat."

Pe durata protestului pe care, reamintim, Primăria Capitalei a încercat să îl interzică pe motiv că acolo au loc activităţi spontane, liderii sindicali au fost la Guvern la negocieri.

Vom reveni cu informaţii pe acest subiect.

Replica premierului Tudose:

"Apropo de salarizare, apropo de manifestaţiile din faţa Guvernului, informaţie publică cât are unul dintre domnii din faţă: 12.498 lei salariul lunar... un director de la APIA, din teritoriu. Li se pare puţin, nouă ni se pare că e mult", a declarat premierul, citat de Hotnews, la începutul şedinţei de Guvern în timp ce afara sindicaliştii protestau

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor