USR îi cere Gabrielei Firea să nu mai cheltuiască banul public pentru a-şi face PR

Primăria Capitalei se pregăteşte să cheltuiască o mulţime de bani din bugetul care ar trebui să deservească nevoile bucureştenilor pentru ca Gabriela Firea să-şi facă imagine, acuză USR.
Roxana Wring
Roxana Wring (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
29.11.2017

USR Bucureşti a cerut, miercuri, suspendarea imediată şi anularea a două din procedurile de achiziţie publică ce se derulează în prezent la nivelul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Una dintre acestea vizează contracte cu valoare totală de 9,2 milioane de lei pentru realizarea şi difuzarea de materiale radio şi TV, iar alta un contract pentru organizarea a încă două concerte de Crăciun, în valoare de 1,6 milioane lei.

Solicităm acest lucru pentru că ambele achiziţii au de fapt o singură miză, şi anume să o ajute pe Gabriela Firea să-şi facă imagine pe banii bucureştenilor”, a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri la sediul formaţiunii.

Caietul de sarcini pentru achiziţia serviciilor de realizare şi difuzare materiale radio şi TV este atât de vag încât este evident că singurul interes a fost să poată acoperi, fără să menţioneze în clar, eventuale campanii de imagine pentru Gabriela Firea. Al doilea contract, cel pentru Concertul de la Palatul Patriarhiei este la fel de elocvent. Vor fi invitaţi aproximativ 800 de ”parteneri şi colaboratori ai Primăriei”, ceea ce arată că avem de-a face tot cu o operaţiune de PR personal pentru Gabriela Firea”, a adăugat Roxana Wring.

Totodată, USR Bucureşti a solicitat public conducerii AMPT să publice toate contractele încheiate în acest an sau aflate în derulare a căror valoare este mai mare de 100.000 lei. Un astfel de demers este necesar întrucât bugetul instituţiei, care a crescut de 4 ori în doar 6 ani (de la 31 de milioane de lei la 134 milioane în 2017), nu conţine detalii suficiente pentru a putea vedea pe ce sunt cheltuiţi banii. Aproximativ 70% din bugetul AMPT este alocat capitolului bugetar cheltuieli cu bunuri şi servicii, adică mai mult chiar decât fondurile – şi aşa destul de mari – alocate realizării de monumente de for public.

USR Bucureşti mai precizează că AMPT este o instituţie ce trebuie desfiinţată întrucât această structură a fost gândită doar pentru drenarea banilor publici şi pentru nimic altceva. Atribuţiile AMPT pot fi preluate la nivelul direcţiilor de cultură şi, respectiv, de urbanism din cadrul Primăriei.

”Nu este nimic de salvat din ceea ce înseamnă AMPT în acest moment. Instituţia aceasta trebuie desfiinţată şi totul trebuie regândit de la zero. În primul rând, trebuie ne ocupăm nu doar de statui, ci de clădirile de patrimoniu. În al doilea rând trebuie să garantăm transparenţă şi dialog şi, în al treilea rând, trebuie să ne asigurăm că sunt gestionate priorităţile Bucureştiului şi nu priorităţile Gabrielei Firea sau ale prietenilor ei”, a declarat Roxana Wring.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor