Târgul de Crăciun din Piaţa Victoriei, o OUG 13 a Gabrielei Firea. USR îi cere primăriţei să facă pasul în spate

Decizia de organiza un Târg de Crăciun lângă Guvern pentru a bloca protestele societăţii civile e un fel de OUG 13 a Gabrielei Firea, susţine liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, cerându-i primarului Capitalei să nu îi subestimeze pe bucureşteni şi să renunţe la intenţia jenantă de a încerca să blocheze protestele.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România îi cer public primarului Capitalei, Gabriela Firea, să renunţe la decizia de a organiza în Piaţa Victoriei un târg de sărbători în încercarea "jenantă şi puerilă de a bloca protestele din Bucureşti". De asemenea, consilierii USR vor cere convocarea comisiilor de cultură şi chemarea în faţa acestora a directorilor celor două ONG-uri care au cerut organizarea târgului de Crăciun lângă Guvern, pentru a explica pe baza a ce documente, dispoziţii, referate de necesitate etc. s-a luat decizia.

”Îi cer public Gabrielei Firea să renunţe la decizia de a organiza în Piaţa Victoriei un târg de sărbători. Este evident că avem de-a face cu o încercare jenantă şi puerilă de a bloca protestele din Bucureşti. Nu este prima dată când s-au încercat astfel de tactici.

Însă de data aceasta este pur şi simplu scandalos ce face Gabriela Firea. Piaţa Victoriei nu este adecvată nici pentru activităţi cu copiii şi nici pentru spectacole. Nu este un spaţiu cu accesibilitate pietonală sau de transport public satisfăcătoare şi nu are nicio simbolistică sau tradiţie legată de sărbătorile de iarnă. Gabriela Firea îi subestimează pe bucureşteni şi, crezând că face un lucru inteligent, face de fapt o mare prostie. Activităţile de Crăciun trebuie să se desfăşoare acolo unde le este locul, adică în Piaţa Constituţiei sau în celelalte spaţii anunţate şi amenajate deja de Primăria Capitalei.

Cred că decizia de astăzi, dacă va rămâne neschimbată, va fi un fel de Ordonanţa 13 pentru Gabriela Firea. Oamenii vor fi mai determinaţi să vină la proteste şi vor fi mai înverşunaţi, nu doar împotriva lui Liviu Dragnea ci şi împotriva Gabrielei Firea”, a declarat Roxana Wring, potrivit comunicatului remis Epoch Times.

La rândul său, consilierul Ana-Maria Ciceală transmite că va cere explicaţii tuturor directorilor care au participat la decizia de a bloca Piaţa Victoriei cu un eveniment "al cărui singur scop este acela de a nu mai permite protestele la adresa PSD."

"Menirea unui funcţionar public nu este să devină unealta Gabrielei Firea, ci şi să lucreze în folosul cetăţenilor şi în deplin respect faţă de lege.

Vreau să fie foarte clar că, potrivit planificării existente la Primărie NU a fost avută în vedere Piaţa Victoriei pentru vreo activitate legată de sărbători în această perioadă. Nici Creart, nici ARCUB şi nici Proedus nu aveau stabilite evenimente în faţa Guvernului în planificările pe care le-au prezentat în tot acest an.

De altfel, nici nu ar fi avut cum de vreme ce locul în sine este impropriu unor astfel de manifestări. Mai mult, anul trecut, Târgul de Crăciun pentru copii a fost organizat în cadrul Târgului din Piaţa Constituţiei.

Este evident ce încearcă Gabriela Firea să facă. Şi este evident că va plăti sub o formă sau alta acest gest scandalos. Însă îi rog pe toţi funcţionarii din Primărie să înţeleagă faptul că nu merită să devină instrumente într-o bătălie care nu este a lor şi din care nu au nimic de câştigat”, transmite Ana Maria Ciceală.

Reamintim că Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui târg de Crăciun, în perioada 1-20 decembrie 2017, în Piaţa Victoriei, exact în alveola unde se strâng seară de seară protestatarii, aceasta în condiţiile în care până anul acesta târgurile de Crăciun se desfăşurau în Piaţa Universităţii şi Piaţa Constituţiei. De altfel, târgul din Piaţa Victoriei va fi al treilea deschis în acest an în Bucureşti (dacă Primăria va merge mai departe cu ideea), pe lângă alte două în locurile tradiţionale: Piaţa Constituţiei şi Piaţa Universităţii.

Târgul din Piaţa Victoriei va fi organizat prin intermediul PROEDUS şi ARCUB, transmite Primăria condusă de Gabriela Firea, care mai informează că va organiza şi concert de Revelion tot în Piaţa Victoriei, aceasta deşi mai avea un spectacol programat la Sala Palatului.

"Urmare a unei solicitări primite din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei va organiza, prin intermediul PROEDUS şi ARCUB, în perioada 05 - 17 decembrie, în Piaţa Victoriei, evenimentul cultural dedicat copiilor "Târg de sărbători - Festival de colinde şi obiceiuri de iarnă". În acest scop, în alvelola centrală a pieţei vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuţe şi o scenă pe care vor evolua ansambluri de copii şi elevi, precum şi artişti consacraţi. Târgul va fi deschis în perioada menţionată, zilnic, între orele 10 şi 22. Pentru accesul vizitatorilor vor fi amenajate treceri de pietoni temporare, iar traficul auto nu va fi restricţionat.

De asemenea, în aceeaşi locaţie va avea loc, pe 31 decembrie, între orele 19.00 şi 1.00, Concertul de Revelion organizat de Primăria Capitalei. Cu această ocazie, traficul auto prin Piaţa Victoriei va fi restricţionat, mai multe amănunte în acest sens urmând a fi comunicate în perioada premergătoare evenimentului", a precizat Primăria Capitalei pentru Hotnews.

Menţionăm că anul trecut Proedus a organizat în Piaţa Constituţiei evenimentul de Crăciun. Link aici http://proedus.ro/târgul-de-crăciun-bucureşti/

Mai amintim că în Piaţa Victoriei au loc neîntrerupt proteste de 303 zile - mai exact de la adoptarea OUG 13 - iar vineri, 1 decembrie, acolo era anunţat un nou protest de mare amploare contra mutilării legilor Justiţiei. De altfel, protestatarii au anunţat ieri seara, după ce vestea despre isprava primăriei s-a răspândit, că nu vor renunţa la protest pentru că aşa vrea Gabriela Firea.

Redăm, mai jos, prinscreen-uri cu evenimentele bugetate încă din februarie 2017 de ARCUB şi CREART, evenimente care urmau să fie organizate în cu totul alte părţi decât Piaţa Victoriei şi al căror cost era estimat la peste 7.2 milioane de lei.

Targ de Craciun ARCUB
Targ de Craciun ARCUB (Epoch Times)

Târguri de Crăciun CREART
Târguri de Crăciun CREART (Epoch Times)

(Epoch Times)

CREAT
CREAT (Epoch Times)