Symantec dezvăluie Regin, unul dintre cei mai periculoşi viruşi

(photos.com)

Compania de securitate cibernetică Symantec a anunţat, duminică, că a descoperit una dintre cele mai sofisticate malware-uri văzute vreodată, Regin.

Symantec susţine că Regin a fost creat cel mai probabil de agenţiile unui guvern şi că a fost folosit timp de şase ani împotriva unei game largi de ţinte din întreaga lume.

Odată instalat pe un computer, acesta poate prelua fotografii, fura parole şi poate sustrage fişiere deja şterse.

Experţii mai susţin că virusul a afectat cel mai mult calculatoarele din Rusia, Arabia Saudită şi Irlanda şi că a fost folosit pentru a spiona organizaţii guvernamentale, companii şi indivizi.

Cercetătorii susţin că nivelul de sofisticare al software-ului indică faptul că malware-rul pentru spionaj cibernetic este dezvoltat de un stat.

S-a estimat că producerea virusului a durat câteva luni, dacă nu chiar ani, şi că experţii care l-au construit au depus eforturi foarte mari pentru a-şi acoperi urmele.

Sian John, un strateg din domeniul securităţii informatice de la Symantec, a declarat: ”Se pare că vine dintr-o organizaţie Occidentală - din cauza nivelului de tehnică şi expertiză, precum şi a duratei de timp pe parcursul căruia a fost dezvoltat”.

Symantec a comparat malware-ul cu Stuxnet, un virus despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite şi de Israel, pentru a lovi programul nuclear al Iranului.

Dar Stuxnet a fost proiectat pentru a vătăma echipamentul centralelor nucleare, pe când scopul Reginului pare să fie colectarea de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură