Ministrul german de Externe se opune intrării Ucrainei în NATO

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că este împotriva intrării Ucrainei în NATO. Într-un interviu acordat ziarului Der Spiegel, Steinmeier a declarat că “este posibil ca NATO să aibă un parteneriat cu Ucraina, dar nu calitatea de membru.”

De asemenea, acesta consideră că ar fi realist ca Ucraina să se alăture Uniunii Europene într-un viitor foarte apropiat, deoarece modernizarea economică şi politică a Ucrainei este un “proiect pentru câteva generaţii.”

Steinmeier a mai cerut Kievului să introducă reforme pentru lupta împotriva corupţiei şi privind proasta administrare a economiei, adăugând că reformele ar trebui să fie puse în aplicare imediat şi că nu mai este timp de pierdut.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a declarat pentru BBC că una dintre metodele de schimbare a balanţei de putere în lume pentru a subjuga Rusia este apropierea treptată a NATO de graniţele sale, ceea ce a făcut ca Moscova să fie neliniştită.

“Rusia are nevoie de o garanţie de 100% că nimeni nu se va gândi la intrarea Ucrainei în NATO”, a declarat Peskov.

Vineri, Jeff Rathke, purtător de cuvânt la Departamentul de Stat american, a declarat că Washingtonul susţine ambiţiile Ucrainei de a intra în NATO, dar că o decizie finală ar trebui luată, bineînţeles, de către Kiev.

Rathke a mai adăugat că acordarea de ajutor letal Ucrainei încă nu a fost retrasă din discuţie.

“Poziţia noastră asupra ajutorului letal nu s-a schimbat. Nimic nu s-a retras din discuţie şi continuăm să credem că nu poate exista o soluţie militară. Dar noi considerăm că, ţinând cont de acţiunile Rusiei, această soluţie ar trebui totuşi analizată”, a adăugat Rathke.