Lavrov: Occidentul vrea să forţeze prin sancţiuni ”o schimbare de regim” în Rusia

Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov
Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă Occidentul că încearcă să se folosească de sancţiunile impuse datorită crizei din Ucraina pentru a determina o ”schimbare de regim” în Rusia, relatează Reuters.

Afirmaţiile lui Lavrov survin după ce vineri, Ucraina a denunţat Rusia, precizând că armata rusă a mobilizat 7.500 de soldaţi pe teritoriile din estul ţării. Prezent la Kiev vineri şi joi, vicepreşedintele american Joe Biden a lansat o serie de acuzaţii la adresa Rusiei continuând schimbul dur de replici dintre Moscova şi Washington.

”Cât despre conceptul din spatele folosirii metodelor de constrângere, Occidentul arată clar că nu vrea să forţeze Rusia spre o schimbare de politică dar vrea să-şi asigure o schimbare de regim”, a anunţat agenţia rusă de ştiri Itar Tass.

Acesta a adăugat că sancţiunile internaţionale aplicate împotriva altor ţări precum Coreea de Nord sau Iran nu erau proiectate pentru a răni economia naţională.

”Cifrele publice din ţările Occidentale arată că există necesitatea impunerii de sancţiuni menite să distrugă economia şi să cauzeze proteste publice”, a declarat Lavrov.

Comentariile ministrului de Externe au urmat remarcilor preşedintelui Vladimir Putin de joi, care a declarat că Moscova trebuie să se ferească de o "revoluţie de culoare" în Rusia, vizând protestele care au răsturnat lideri in alte foste republici sovietice.

Sancţiunile occidentale au limitat accesul băncilor şi companiilor mari din Rusia la pieţele de capital din Occident, şi i-au afectat industria apărării şi energiei.

Totodată, măsurile luate de Occident au accentuat şi declinul economic al Rusiei, care s-a agravat şi din cauza unei scăderi a preţului petrolului la nivel mondial. În acelaşi timp, rubla s-a depreciat cu 30% în comparaţie cu dolarul.

După ce Rusia a reluat mobilizarea forţelor armate la graniţa cu Ucraina, vicepreşedintele american Joe Biden a denunţat vineri comportamentul inacceptabil al Rusiei. Acesta a adăugat că Rusia a eşuat în respectarea acordului de încetare a focului semnat pe 5 septembrie, prin care se încerca încheierea unui conflict care a dus la uciderea a peste 4.300 de persoane.

Mai mult, vicepreşedintele american a îndemnat Moscova să-şi retragă soldaţii din teritoriile estice ale Ucrainei, unde forţele pro-Kremlin se confruntă cu armata ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe