Ucraina a comemorat Holodomorul, genocidul comis de Uniunea Sovietică împotriva naţiunii ucrainene

Forţele de ordine împrăştie manifestanţii pro-europa din faţa guvernului de la Kiev. 9 decembrie 2013.
Forţele de ordine împrăştie manifestanţii pro-europa din faţa guvernului de la Kiev. 9 decembrie 2013. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Ucrainenii au ieşit sâmbătă în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a comemora Holodomorul, monstruosul genocid comis de Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a susţinut un discurs în centrul capitalei precizând că Holodomorul din 1932-1933 este similar cu războiul lansat recent în estul Ucrainei de Rusia.

”Astăzi, având deja experienţa Războiului Patriotic din 2014 pentru independenţa noastră cu un inamic care a invadat pământul nostru, avem o viziune diferită a evenimentelor din 1932-1933.

Atunci avea loc un război real şi nedeclarat împotriva Ucrainei, care se desfăşura potrivit regulilor operaţiunilor coloniale imperiale folosind echipe speciale şi forţe interne împotriva sătenilor neînarmaţi, aşa cum a făcut-o Partidul Comunist”, a afirmat acesta.

Cu ocazia comemorărilor, preşedintele ucrainean a depus o coloană de flori la memorialul celor peste 3 milioane de persoane ucise de foametea provocată artificial şi de forţele armate ale Uniunii Sovietice.

Ucraina a ales data de 22 noiembrie pentru a marca 81 de ani de la încheierea Holodomorului, care se traduce ”moarte prin înfometare” în limba ucraineană.

Potrivit preşedintelui ucrainean, ”succesorii lui Stalin, Kaganovici şi Postişev (oficiali de vârf ai Partidului Comunist rus, responsabili de orchestrarea Holodomorului) nu au dispărut din întunericul istoriei.

Aceştia conduc lupta însângerată din teritoriile ocupate temporar ale aşa numitelor republici populare Doneţk şi Lugansk, unde au repetat experimentele criminale din timpul Holodomorului”, a precizat preşedintele ucrainean.

Holodomorul (foametea) din anii 1932-1933 a fost rezultatul confiscării de catre autorităţile sovietice a cerealelor şi a tuturor celorlalte produse alimentare de la ţărani. Ucraineneii au murit de foame, în timp ce URSS exporta rezerve semnificative de cereale.

S-a estimat că milioane de persoane au murit din cauza execuţiilor, deportărilor şi înfometării din timpul campaniei staliniste. Peste 25 de ţări au recunoscut Holodomorul ca fiind un genocid al poporului ucrainean comis de Uniunea Sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe