Sunt ţigările electronice o alternativă sănătoasă?


Piaţa ţigărilor electronice este în creştere.
Piaţa ţigărilor electronice este în creştere. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)

Ţigările electronice au fost create de companiile de ţigări pentru a le oferi fumătorilor produse cu "un risc mai scăzut", însă, aceste alternative nu pot fi considerate mai sănătoase atât timp cât efectele utilizării acestora nu au fost cercetate cu atenţie.

Ţigările electronice au fost inventate în 1963, acestea începând să aibă succes pe piaţă din anul 2007, când mulţi fumători au fost preocupaţi de starea lor de sănătate şi au căutat alternative percepute ca fiind mai sănătoase, scrie revista americană The Atlantic, citată de Gândul.

Ţigara electronică, deşi se doreşte să fie văzută ca o alternativă mai sănătoasă la ţigările normale, asigură fumătorului aceeaşi cantitate de nicotină, diferenţa fiind că substanţele toxice din vaporii inhalaţi nu ar fi la fel de toxice precum cele din ţigările normale.

Totuşi, nu se cunosc efectele pe termen lung ale folosirii ţigărilor electronice Acestea conţin substanţe cu potenţial toxic, ca de exemplu aromele, însă producătorii au acţionat pentru ca acestea să fie scutite de verificările riguroase care s-ar fi impus.

Pe termen scurt, utilizatorii de ţigări electronice au simptome precum gura uscată, tuse, iritaţii ale esofagului, în timp ce nicotina dă dependenţă, creşte tensiunea arterială şi ritmul cardiac, deteriorează vasele de sânge şi favorizează instalarea bolilor coronariene.

Susţinătorii ţigărilor electronice au sugerat ca aceste produse să fie catalogate ca produse farmaceutice şi să se elibereze pe baza de prescripţie medicală.

Criticii atenţionează în legătură cu felul în care sunt promovate aceste ţigări electronice şi anume ca o alternativă sănătoasă de a fuma, făcând să eşueze tentativele celor care vor să se lase de fumat, şi chiar mai mult, să fie permisă folosirea lor acolo unde sunt interzise ţigările normale, adică în locurile publice, restaurante etc.

Potrivit unui sondaj realizat de Wells Fargo, în 2012 industria ţigărilor electronice a fost evaluată la circa 300 de milioane de dolari, estimându-se ca aceasta să ajungă la aproximativ un miliard de dolari în viitorul apropiat.

Marile companii producătoare de produse din tutun au ajutat această evoluţie făcând mai multe achiziţii în acest domeniu.

Specialiştii atrag atenţia că avântul ţigărilor electronice a fost oprit datorită rezultatelor agenţiilor de reglementare în domeniul sănătăţii publice.

"Să spun că sunt mai puţin nocive este ca şi cum ai spune că este mai bine să sari de la etajul 40 decât de la etajul 100", a afirmat Stacey Anderson, profesor asistent de ştiinţe sociale şi comportamentale la Universitatea din California, specializată în modul de comercializare a produselor din tutun.

Anderson şi-a exprimat opinia că marile companii din industria tutunului se folosesc de aceste produse pentru a compensa pierderile care au apărut prin scăderea consumului de ţigări, ca urmare a faptului că oamenii conştientizează din ce în ce mai mult efectele nocive pe care le au acestea.

"Vedem, pentru prima dată după 1971, reclame la ţigări la radio şi la TV şi asta pentru că le numesc e-ţigări şi sunt aprinse de la o baterie, şi nu de la o flacără", a mai precizat Anderson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură