Marijuana poate deteriora creierul şi gândirea fumătorilor ocazionali, anunţă cercetătorii

(Justin Sullivan / Getty Images)

Tinerii care fumează ocazional marijuana prezintă o alterare în două regiuni majore ale creierului, care sunt responsabile cu emoţiile, motivaţia şi luarea deciziilor, provocând îngrijorări cu privire la faptul că drogul ar putea deteriora gândirea tinerilor în cele mai critice momente ale vieţii lor, conform unui studiu publicat de cercetătorii din Boston.

Studii mai vechi au dezvăluit că există schimbări sesizabile printre cei care fumează frecvent marijuana, însă acest studiu ar fi primul care demonstrează asemenea alterări cerebrale printre tinerii care fumează ocazional.

Cercetătorii din Boston au descoperit că gradul schimbărilor din creier pare să fie direct legat de cantitatea consumată de către participanţii la experiment.

Jodi Gilman, un profesor de psihologie al Scolii Medicale Harvard şi un specialist în neuro ştiinţe de la Spitalul General Massachusetts, spune că asemenea anormalităţi în creierul tinerilor sunt o mare îngrijorare.

”Asta se întâmplă când iei cele mai majore decizii din viaţa ta, când alegi o specializare, când începi o carieră şi când îţi faci relaţii de prietenie pe termen lung”, a declarat Gilman.

Patruzeci de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani au fost selectaţi pentru studiul efectuat de Universitatea Boston. Cercetătorii au folosit scanere pentru a măsura volumul, forma şi densitatea a două regiuni din creier – amigdala şi nucleul accumben.

Jumătate din grup spune că fumează marijuana cel puţin odată pe săptămână. Ceilalţi 20 spun că nu au folosit drogul în ultimul şi că nu au fumat mai mult de cinci ori în întreaga viaţă. În grupul care fuma consumul mediu era de şase ţigări pe săptămână.

Scanările efectuate în urma experimentului au dezvăluit că alterările erau mai mari în grupul de nefumători iar schimbările din creier erau proporţionale cu cantitatea de marijuana fumată.

Aceste schimbări pot fi dovada că în creier se formează noi conexiuni care încurajează dorinţa de a consuma mai mult din drog, ”un fel de proces de învăţare a drogului”, a declarat Gilman.

Stuart Gitlow, preşedintele American Society Addiction Medicine, spune că studiul Mass General oferă mult doritele ”dovezi grele” cu privire la schimbările ce apar în creier. Modificările pot fi corelate cu schimbările aptitudinilor cognitive – gândirea şi raţiunea – dovedite de alte cercetări în studiile asupra marijuanei.

”Ştim că oamenii care folosesc marijuana când sunt tineri au anormalităţi cognitive, însă asta ne oferă dovezi directe”, a declarat Gitlow.

”Este destul de rezonabil să tragem concluzia acum că marijuana alterează structura creierului, aşa cum a fost demonstrat în acest studiu”.

Descoperirile, publicate în Jurnalul de Neuroştiinţă, survin într-o perioadă în care tot mai multe state încep să legalizeze marijuana în scopuri medicinale şi recreaţionale.