În căutarea echilibrului. Râsul - cel mai bun medicament din lume

(photos.com)

Rasa umană are o armă foarte eficientă, şi aceea este râsul - Mark Twain

Când râd, oamenii se apropie unul de altul, devin mai fericiţi, în timp ce sistemul lor imunitar este întărit, energia şi concentrarea lor creşte şi armonia se instalează peste tot în corp. Acest medicament nepreţuit este distractiv, gratuit, şi uşor de utilizat.

Râsul este un antidot puternic împotriva stresului şi durerii, diminuând sau eliminând conflictele. Nimic nu funcţionează mai repede sau mai sigur decât râsul atunci când trebuie să aducem mintea şi corpul înapoi, într-o stare de echilibru. Umorul uşurează situaţiile dificile, aduce speranţă, vă conectează unii cu ceilalţi, ţinându-vă concentraţi şi într-o stare de spirit alertă, potrivit helpguide.org

Râsul este bun pentru sănătatea ta

Râsul relaxează întregul corp. Un râs copios, din inimă reduce tensiunea fizică şi stresul, lăsând muşchii relaxaţi pentru aproximativ 45 de minute.

Întăreşte sistemul imunitar şi, pe de altă parte, scade hormonii de stres. Creşterea numărului celulelor sistemului imunitar prin generarea anticorpilor care luptă împotriva infecţiilor, creşte rezistenţa la boli.

Aduce fericirea. Râsul declanşază eliberarea de endorfine, substanţe chimice naturale ale organismului, care promovează un sentiment general de bunăstare şi pot ameliora temporar durerea.

Protejează inima. Râsul îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor de sânge şi creşte fluxul sanguin, ceea ce vă poate ajuta să vă protejaţi împotriva unui atac de cord şi a altor probleme cardiovasculare.

Pe plan mental aveţi de asemenea de câştigat

Râsul vă face să vă simţiţi bine, iar acel sentiment de bine care apare atunci când râdeţi din inimă vă rămâne chiar şi după ce vă opriţi din râs. Umorul vă ajută să păstraţi o perspectivă pozitivă şi optimistă atunci când treceţi prin situaţii dificile, dezamăgiri sau suferiţi pierderi.

Fiind mai mult decât o perioadă de acalmie, râsul vă dă tăria şi puterea de a găsi noi surse de inspiraţie şi de speranţă pentru a depăşi tristeţea şi durerea. Chiar şi în momentele cele mai dificile, un râs copios vă poate schimba starea de spirit instantaneu. Iar râsul este într-adevăr contagios – doar auzind sunetul râsului, creierul vă face să zâmbiţi şi să vă alăturaţi distracţiei.

De fapt, râsul este capabil să dizolve toate emoţiile dureroase. Nu vă puteţi simţi anxios, nervos, sau trist atunci când râdeţi. Râsul vă ajută să vă relaxaţi şi să vă revigoraţi. În timp ce reduce stresul, el vă creşte energia şi vă permite să rămâneţi concentraţi, putând astfel să realizaţi mai bine lucrurile pe care la aveaţi de făcut.

Umorul schimbă perspectiva din care vedeţi viaţa, permiţându-vă să analizaţi situaţiile într-o lumină mult mai realistă şi mai puţin ameninţătoare. O perspectivă plină de umor vă poate ajuta să evitaţi să vă mai simţi copleşiţi de lucrul respectiv.

Dimensiunea socială a râsului

Umorul şi comunicarea „jucăuşă” consolidează relaţiile dintre oameni declanşând sentimente pozitive şi promovând conexiunea emoţională. Când râdem împreună cu ceilalţi, se creează o legătură pozitivă, iar această legătură acţionează ca un tampon puternic împotriva dezacordurilor şi dezamăgirilor viitoare.

Dr. Robert Provine, care studiază rădăcinile sociale şi neurologice ale râsului de peste 20 de ani, afirmă că, în afară de voce sau de alte diferenţe minore, oamenii sunt programaţi să râdă într-un anume fel, existând un tipar universal. Structura pe care o urmăm, de obicei, este aceea a unui model de impulsuri cu exhalări scurte.

„Râsul este o parte universală a vocabularului uman. Oamenii de toate rasele, culturile şi din toate timpurile au râs în mare parte în acelaşi fel. Un lucru foarte curios de altfel pentru că nu decidem în mod conştient să o facem. Avem iluzia că a râde este o alegere, dar de fapt este o acţiune involuntară. Suntem programaţi neurologic să râdem într-un anume fel. De fapt este greu să râzi altfel decât în acel fel”, a declarat Robert Provine.

Să râdeţi cu alţii are un efect mult mai mare decât dacă aţi râde singuri. Încorporarea umorului în interacţiunile de zi cu zi poate îmbunătăţi calitatea vieţii şi a relaţiilor dintre oameni, aşa că, lăsaţi depresia şi râdeţi mai mult pentru că râsul vă ajută să uitaţi să îi judecaţi, criticaţi, sau să vă îndoiţi de ceilalţi.

Un alt lucru interesant este că relaţia socială este mai susceptibilă să declanşeze râsul decât o anumită glumă, spre exemplu. „Am descoperit că râsul social este de 30 de ori mai frecvent decât râsul solitar. Relaţia dintre indivizi provoca râsul, nu glumele”, a adăugat Robert Provine.

„De obicei, asociem râsul cu lucrurile pozitive, însă uităm că râsul are şi o parte negativă. Este extraordinar să râzi cu prietenii, familia, colegii, dar poate fi dureros şi chiar periculos dacă râzi de cineva sau ei râd de tine”, a adăugat cercetătorul.

Cu atât de multă putere de a vindeca şi de a revigora, capacitatea de a râde cu uşurinţă şi frecvent este o resursă extraordinară care ajută la depăşirea problemelor, consolidarea relaţiilor şi sprijinirea sănătăţii fizice şi mentale.

„O zi fără râs este o zi pierdută” - Charlie Chaplin