Sondaj Global: "Sprijiniti interzicerea fumatului in locurile publice?"

Epoch Times România
02.11.2011

Legile impotriva fumatului, care promoveaza cresterea constientizarii riscurilor pentru sanatate si pentru protejarea nefumatorilor, in special copii, sunt binevenite. Iata ceea ce au descoperit reporterii The Epoch Times cand au intrebat localnici: "Sunteti in favoarea interzicerii fumatului in locurile publice?"

Sao Paulo, Brazilia

Rogerio Malladas, 45 de ani, administrator societate

Sustin legile impotriva fumatului. Acestea pot fi o modalitate de a creste sanatatea publica, in general, prin reducerea expunerii oamenilor la fumul pasiv, limitarea locurilor de fumat, si de a ajuta fumatorii sa reduca consumul de tigari. Este un avertisment, in special pentru copii, adolescenti si tineri cu privire la pericolele fumatului, din cauza caruia fumatorii sufera de dependenta, cancer si o multime de alte boli. Aceste norme si legi anti-fumat sunt metode pentru a evita capcanele fumatului.

Sofia, Bulgaria

Georgi Negovansky, 38 de ani, manager comercial.

Da, sustin interzicerea fumatului in locurile publice, deoarece aceasta este singura cale (pana acum) de a proteja nefumatorii de fum. De obicei, fumatorii nu arata consideratie pentru nefumatori. Fumatorii cred ca este dreptul lor de a fuma, dar nu le pasa de drepturile nefumatorilor. Vad foarte des copii jucandu-se in jurul oamenilor care fumeaza. Acesti fumatori trebuie sa fie opriti o data pentru totdeauna. Fumatorii ar trebui sa aiba dreptul de a fuma numai in anumite locuri si nicaieri altundeva.

Puerto Montt, Chile

Yasna Pamela Benitez Matamala, 34 de ani, vanzatoare.

Da, eu sunt de acord cu interdictia in ciuda faptului ca sunt fumatoare, nu inteleg cum a fost posibil ca fumatul sa fie permis anterior. Si cred ca este o idee foarte buna ca guvernul vrea sa interzica fumatul in discoteci si baruri, [si] sa creasca taxele la tigari, pentru a incuraja mai multi oameni sa renunte la fumat.

Zaragoza, Spania

Javier Sanchez Dutruez, 35 de ani, operator.

Da, sunt de acord cu aceasta interdictie pe deplin. De fapt, eu nu o vad ca pe o interdictie. Cred ca se face pentru a proteja dreptul persoanelor de a respira aer fara fum de tigara pentru aceia dintre noi care de ani de zile au suferit datorita obiceiurilor fumatorilor. Si chiar mai mult decat atat, aceasta ne permite sa ne luam copiii in locuri publice in care inainte ar fi fost imposibil sa ii ducem, deoarece existau o multime de fumatori; de exemplu, mersul cu copiii la micul dejun la un bar sau restaurant.

Manhattan, New York City, S.U.A.

Romain Pelleray, 31 de ani, jurnalist liber profesionist.

Este un lucru bun. Este inca voie sa se fumeze in strada, asa ca este bine. Nu ma deranjeaza ca nu mai putem fuma in parc. Poti deranja oamenii. Cand au adoptat legea in Franta, tara mea natala, spunand ca nu putem fuma in restaurante, a trebuit sa ne adaptam obiceiurile, dar a fost un lucru bun.

Lima, Peru

Elena Vasquez, 46 de ani, casnica.

Da, eu le sustin pentru ca beneficiaza, in general, toti cei nefumatori. Oamenii incep sa fumeze un singur pachet si ajung la doua pachete pe zi, fara sa se controleze. Eu locuiesc cu fumatori si acest lucru dauneaza foarte mult sanatatii fiicei mele, deoarece ea face bronsita iar eu ajung sa tusesc si sa fac gripa. Cred ca este gresit sa se expire fum in aer; afecteaza plamanii, cauzeaza suferinta si provoaca imbatranirea foarte repida fara sa stie ca aceasta se intampla ca o consecinta a fumatului. Acum, fumatorii se simt neconfortabil cu aceasta interdictie si proprietarii de afaceri se simt raniti, dar este pentru o cauza mai buna.

Iasi, Romania

Serban Nichifor, 21 de ani, student la inginerie mecanica.

Da, imi place. Pentru ca fumatul ne afecteaza pe toti, si noi, nefumatorii, devenim fumatori pasivi. As interzice fumatul peste tot, nu numai in locuri publice.

Wellington, Noua Zeelanda

Gail Tippett, 60 de ani, contabil.

Eu sprijin interzicerea peste tot - interior si exterior - spatii publice... Este rau pentru sanatatea oamenilor si pentru oricine altcineva care fumeaza pasiv. Suntem pe drumul cel bun aici, in Noua Zeelanda. Fumatul este interzis in interior si exista unele zone in Noua Zeelanda unde il vor interzice in aer liber, ceea ce eu laud. Nu stiu cat de departe se va raspandi. Cu siguranta ca am suferit din aceasta cauza. Acum este mai bine.

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Paul Devine, 54 de ani, manager.

Eu sunt din Irlanda care a fost prima tara care a interzis fumatul in locurile publice si locurile de munca, si a mers. Asta a avut un impact enorm asupra afacerilor restaurantelor si barurilor, dar acum s-a stabilizat si lumea a urmat initiativa. Fumatul a fost interzis total. Tatal meu a murit din cauza fumatului asa ca atunci cand iti vezi tatal pe un pat de spital, nu vrei sa-i lasi sa fumeze.

Huskvarna, Suedia

Reinhold Klasson, 68 de ani, pensionar.

Da, in interior, dar nu stiu ce sa cred despre fumatul in aer liber. Daca cineva fumeaza intr-un statie de autobuz, eu devin foarte furios. In interiorul cladirilor, fumatul este sanctionat cu amenda si alte interdictii. Cand oamenii fumeaza pe balconul lor, eu nu cred ca afecteaza [atat de mult] sau este atat de periculos pentru ceilalti.

Mt. Hotham, Australia

Lauren Konik, 34 de ani, bucatar.

Nu-mi place sa mananc alaturi de oameni care fumeaza atunci cand stau in aer liber bucurandu-ma de soare; mai ales cand se manca, as interzice categoric. Nu-mi plac mucurile de tigara pe plaja asa ca interziceti-l si acolo. Deci da, sprijin interzicerea fumatului in locuri publice.


Cititi Sondajul Global in fiecare saptamana. Corespondentii Epoch Times intervieveaza oameni din intreaga lume pentru a afla despre viata si perspectivele lor privind realitatile locale si globale. Intrebarea de saptamana viitoare la nivel mondial: "Crezi ca este destul de importanta participarea la razboi, chiar daca prin asta vei pierde pe cineva drag?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor