Sudanul se retrage din regiunea disputată, susţine ONU

Sudaneză în faţa casei sale din Wunchuei, lângă regiuea Abyei, la graniţa dintre Sudanul de Sud şi cel de Nord. Femeia declară că nu a mai auzit de fiul său de 17 ani de când armata Sudanului de Sud a capturat tineri, obligându-i să lupte
Sudaneză în faţa casei sale din Wunchuei, lângă regiuea Abyei, la graniţa dintre Sudanul de Sud şi cel de Nord. Femeia declară că nu a mai auzit de fiul său de 17 ani de când armata Sudanului de Sud a capturat tineri, obligându-i să lupte (Hannah McNeish / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
01.06.2012

Sudan şi-a retras forţele militare din regiunea disputată Abyei, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a cerut guvernului să-şi retragă forţele armate de poliţie din regiune, care se află la graniţa dintre Sudan şi Sudanul de Sud.

Sudanul de Sud şi Sudanul trebuie să găsească o modalitate de rezolvare a situaţiei din Abyei, "pentru a oferi o guvernare necesară pentru ca civilii din zonă să trăiască în pace", după ce cele două ţări s-au divizat anul trecut, a declarat biroul lui Ban.

Sudanul a invadat regiunea Abyei în mai 2011 şi a forţat mai mult de 100.000 de civili să fugă în sud, în tabere improvizate de refugiaţi.

Anunţul a avut loc când Idriss Mohammed Abdel Qadir din Sudan s-a întâlnit cu Amum Pagan din Sudanul de Sud, în Etiopia, pentru a discuta despre încheierea unui conflict ce durează de săptămâni de-a lungul frontierei.

Sudanul şi-a exprimat "angajamentul de a ajunge la un acord negociat care să trateze toate problemele", în conformitate cu o declaraţie obţinută de Al Jazeera.

În declaraţie, Sudanul a declarat că speră că reuniunea va marca un "nou capitol" în relaţiile dintre cele două ţări.

Cu ore înainte de discuţii, Sudanul de Sud a afirmat că avioanele sudaneze au bombardat trei state. "Astăzi ne bombardează pe măsură ce vorbim", a declarat Amum pentru Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor