Sudan, crime de război în Nilul Albastru

O fată scoate apă dintr-o gaură în pământ, 22 martie 2012 în Jamam, Sudanul de Sudâ
O fată scoate apă dintr-o gaură în pământ, 22 martie 2012 în Jamam, Sudanul de Sudâ (HANNAH MCNEISH / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.06.2013

Într-un raport publicat marţi, Amnesty Internaţional a acuzat guvernul sudanez de comiterea de crime de război în Statul Nilului Albastru, în special în zona dealurilor din Ingessana, bastion al rebelilor din Armata de Eliberare Populară din Sudan - Nord ( SPLA-N). Acuzaţiile au fost confirmate atât de sus prin imagini luate pe satelit, cât şi de la sol, din mărturiile supravieţuitorilor atentatelor cu bombe şi incendiilor din sate.

Timp de doi ani, violenţa a făcut ravagii în Nilul Albastru, beneficiind de dezinteresul total al comunităţii internaţionale.

După independenţa Sudanului de Sud câştigată în iulie 2011 şi transformarea fostului grup de gherilă SPLA în armată a noului stat, conflictul a explodat în cele două state riverane Sudanul de Sud: Kordofanul de Sud şi Nilul Albastru. Aici a început să funcţioneze SPLA-N şi, prin urmare, armata sudaneză şi miliţiile sale asociate au introdus politica pământului pârjolit, adoptată deja în ultimul deceniu la Darfur.

De la începutul anului 2012, Amnesty Internaţional a verificat distrugerea a opt sate din Ingessana, dar după alte surse, numărul satelor distruse ar fi de cel puţin 17.

Cei care sunt capabili fizic, abandonează satele, de multe ori luând decizii dureroase şi lăsând în urmă persoane în vârstă, cu handicap şi bolnavi. De multe ori cei lăsaţi în urmă sunt arşi în casele lor, dar nu înainte de a fi fost jefuiţi de miliţiile tribale, care le fură mai ales vitele.

Există cel puţin 150.000 de civili care au părăsit Nilul Albastru şi care şi-au găsit un adăpost momentan în Etiopia şi în special în Sudanul de Sud. În plus, în afară de crimele de război care au provocat nenumăraţi morţi şi răniţi, mulţi sunt răpuşi de foame şi boli în taberele de refugiaţi. Din cauza pericolului de atac, sătenii nu se aventurează să semene şi, prin urmare, sunt lipsiţi de culturi. Unii dintre ei au declarat pentru Amnesty Internaţional că se hrănesc cu rădăcini otrăvitoare, care trebuie ţinute în apă mai multe zile înainte de a deveni comestibile.

Guvernul sudanez nu permite intrarea de ajutor şi asistenţă umanitară în zonele controlate de rebeli.

Din cauza incapacităţii comunităţii internaţionale de a executa mandatul de arestare, emis de către CPI împotriva preşedintelui sudanez, Omar al-Bashir, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Darfur, toate aceste lucruri se întâmplă acum într-o altă parte a ţării.

Ca întotdeauna, civilii sunt cei care plătesc preţul impunităţii pentru crime de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor