Circa 100.000 de oameni fug din cauza luptelor din Darfur, susţine ONU

Refugiati sudanezi in tabara de refugiati Zam Zam din Darfurul de Nord. (LEA LISA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2013

Luptele pentru o mină de aur din regiunea Darfur din Sudan a forţat 100.000 de oameni să fugă şi a dus la închiderea tuturor birourilor publice şi şcolilor dintr-un oraş pentru a putea găzdui persoanele strămutate, a declarat joi Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit unui raport Reuters.

Conflictul din regiunea aridă vastă Darfur durează de aproape un deceniu, de când triburile ne-arabe au ridicat armele împotriva guvernului arab de la Khartoum, în 2003, acuzându-l de neglijenţă politică şi economică.

Violenţa s-a atenuat faţă de momentele sale culminante din 2003/2004, dar a crescut din nou în ultimele câteva luni.

În această lună au izbucnit lupte grele între două triburi arabe pentru aurul din zona Jebel Amer, în nordul Darfurului, strămutând sau afectând sever 100.000 de persoane, a declarat Organizaţia Naţiunilor Unite. Organizaţia a raportat anterior că 70.000 de oameni au fost strămutaţi.

Circa 65.000 de persoane au fugit din oraşul El Sireaf, a declarat Organizaţia Naţiunilor Unite, adăugând că toate instituţiile publice şi şcolile au fost închise pentru a oferi adăpost persoanelor strămutate.

Evenimente din Darfur sunt greu de verificat pentru că Sudanul limitează călătoriile jurnaliştilor, personalului umanitar şi diplomaţilor. Agenţii de securitate au refuzat în această săptămână să ofere Reuters un permis de călătorie pentru a participa la o conferinţă sponsorizată de guvern privind dezarmarea în vestul Darfurului, în ciuda unei invitaţii oficiale. Nu a fost menţionat niciun motiv al refuzului.

Tribunalul Penal Internaţional a emis mandate de arestare pentru preşedintele Sudanului, Omar Hassan al-Bashir, şi alţi oficiali sudanezi, care sunt acuzaţi de iniţierea unor crime de război în Darfur. Ei neagă acuzaţiile şi refuză să recunoască instanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor