Substanţe periculoase ce ar putea exista în pudra cosmetică

Pudră cosmetică
Pudră cosmetică (Epoch Times)

Pudra este unul dintre cele mai populare produse de corectare a tenului şi camuflare a imperfecţiunilor acestuia. Majoritatea femeilor încă de la vârsta fragedă încep să folosească pudră sau alte remedii cosmetice similare pentru a masca defectele pielii, roşeaţa sau acneea ce apare în perioada adolescenţei.

Însă tot ce aplicăm pe piele are un anumit impact asupra întregului organism, fie că este benefic sau dăunător, în funcţie de ingredientele ce intră în componenţa produsului. Este la fel şi pentru pudră sau alte produse similare. Să ne referim la substanţele periculoase care sunt prezente în acest produs cosmetic ultra-solicitat şi la acţiunea asupra sănătăţii corpului nostru.

Există mai multe tipuri de pudră, de exemplu cea sub formă de pulbere sau cea compactă. Însă oricare ar fi consistenţa, există câteva componente de bază care există în toate pudrele, fără de care acestea nu ar putea fi produse.

Talcul (Talc). Până nu demult, talcul era considerat un ingredient cosmetic natural inofensiv. Cu toate acestea, în ultimul timp apar tot mai multe studii care vorbesc despre efecte potenţial cancerigene ale talcului, deşi acestea încă au fost demonstrate până la capăt şi care schimbă atitudinea specialiştilor faţă de talc. Un alt dezavantaj important al talcului este că poate provoca iritaţii ale plămânilor.

Bentonita (Bentonite) este un mineral natural folosit în pudră şi alte produse cosmetice. Bentonita are proprietăţi similare argilei, cu o singură diferenţă — când este amestecat cu un lichid se transformă în gel. Este un fel de argilă poroasă, care absoarbe rapid umiditatea din piele şi provoacă uscarea acesteia. Bentonita formează pe piele o peliculă densă, care blochează accesul oxigenului în piele şi menţine toxinele. Când se aplică o pudră de acest gen, particulele de bentonită pot crea micro-zgârieturi la nivelul tenului.

Lanolina lichidă (Lanolin oil) determină blocarea porilor şi apariţia coşurilor. În general, lanolina lichidă obţinută pe cale naturală este considerată a fi benefică pentru piele. Însă, în ziua de azi, mulţi producători fără scrupule folosesc un alt tip de lanolină lichidă care conţine pesticide — o otravă periculoasă. Un asemenea supliment poate provoca reacţii alergice şi poate avea alte efecte adverse care nu au fost studiate suficient.

Stearatul de zinc (Zinc stearate) este folosit pe larg la producerea preparatelor cosmetice şi joacă rolul unui element de legătură în componenţa pudrei. Stearatul de zinc se poate acumula în organism şi provoca reacţii alergice severe.

Ulei mineral (Mineral oil) — sub această denumire se ascunde un produs al prelucrării petrolului. Mulţi consideră că întrucât petrolul este o materie naturală, uleiul mineral nu poate să conţină nimic periculos. Se pare că acest mit a fost inventat de însăşi producătorii de remedii cosmetice care ajung să folosească uleiul mineral în aproape toate produsele, din cauza costului redus.

Spre deosebire de uleiurile naturale care au un efect pozitiv asupra pielii, uleiul mineral nu produce nimic de acest gen. Uleiurile minerale sunt un amestec de hidrocarburi lichide care au fost separate de benzină in procesul distilării ţiţeiului. Aceste substanţe formează o peliculă hidrofugă şi reţin umiditatea în piele. Pelicula din ulei mineral, pe lângă păstrarea umidităţii, reţine deşeurile, produsele activităţii organismului, care sunt eliminate prin piele: toxinele, bioxidul de carbon etc. şi împiedică pătrunderea oxigenului în interior.

În plus, uleiurile minerale dizolvă grăsimea naturală a pielii, sporind astfel deshidratarea acesteia. Folosirea produselor cosmetice care conţin uleiuri minerale predispun apariţia acneei şi a diferitor erupţii pe piele. S-a demonstrat că uleiurile minerale au în general un conţinut ridicat de agenţi cancerigeni.

Acetatul de tocoferil (Tocopheryl acetate) este adesea folosit la fabricarea produselor cosmetice, iar în pudră este inclus în calitate de substanţă hidratantă. Poate cauza alergie, mâncărimi, cojire şi iritare a pielii.