SUA tot mai aproape de o intervenţie în Siria. Obama câştigă susţinere importantă în Congres

Barack Obama, la o conferinţă de presă la Casa Albă. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
04.09.2013

Senatul Statelor Unite a elaborat marţi un nou proiect de rezoluţie care îi permite preşedintelui Barack Obama să lanseze atacuri militare în Siria timp de 60 de zile, cu o posibilă extensie de 30 de zile, potrivit Reuters.

Preşedintele Obama s-a întâlnit cu liderii Congresului la Casa Albă pentru a le cere acestora o decizie promptă şi pentru a-i asigura că această intervenţie nu se va transforma într-un alt război lung, cum a fost cu Irak sau Afganistan.

După întâlnire, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner şi Eric Cantor, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, au promis sprijinul lor pentru o acţiune militară.

Săptămâna viitoare se aşteaptă votul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, iar Camera republicană prezintă încă o provocare serioasă pentru Barack Obama. Conducerea Camerei a indicat că voturile vor fi "voturi de conştiinţă", ceea ce înseamnă că nu se va încerca influenţarea voturilor membrilor pe linie de partid. Cu toate acestea, ar fi fost o lovitură dură dacă Obama nu ar fi asigurat sprijinul celor mai importanţi republicani.

Boehner a declarat la ieşirea de la Casa Albă: "Duşmani [Statelor Unite] din întreaga lume trebuie să înţeleagă că noi nu vom tolera acest tip de comportament. Avem, de asemenea, aliaţi în întreaga lume şi aliaţii în regiune, care, de asemenea, trebuie să ştie că SUA va fi acolo şi se va ridica în picioare atunci când este necesar".

"Eu cred că colegii mei ar trebui să sprijine acest apel pentru acţiune", a adăugat acesta.

Proiectul de rezoluţie autorizează recurgerea la forţă împotriva regimului preşedintelui sirian condus de Bashar al-Assad. "Comisia de Afaceri Externe a Senatului a elaborat o autorizare pentru recurgerea la forţă militară care reflectă voinţa şi preocupările democraţilor şi republicanilor", a informat preşedintele Comisiei, Robert Menendez.

Rezoluţia "nu autorizează utilizarea forţelor americane la sol în Siria în scopul operaţiunilor de luptă". Această nouă rezoluţie o înlocuieşte pe cea trimisă sâmbătă de Casa Albă care, potrivit criticilor, acordă prea mult spaţiu de manevră preşedintelui.

Proiectul de rezoluţie ar urma să fie supus votului în cadrul Comisiei de Afaceri Externe începând cu miercuri, ceea ce ar permite Senatului să îl dezbată la reuniunea parlamentară de luni, 9 septembrie.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama încercă să convingă membrii Congresului să voteze în favoarea unui intervenţii militare în Siria, al cărui atac cu arme chimice lansat în august nu trebuie să rămână nepedepsit.

La 21 august trupele lui Bashar al-Assad au efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia au utilizat arme chimice care au dus la moartea a aproximativ 1.300 de oameni, din care peste 400 erau copii, conform acuzaţiilor opoziţiei siriene şi ale Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor