Iranul impune o interdicţie parţială călătorilor americani

La sfârşitul săptămânii trecute, noul preşedinte american Trump a semnat un document care va limita numărul de imigranţi şi refugiaţi din unele ţări musulmane. Drept răspuns, Iranul a anunţat că va impune o interdicţie similară, dar parţială, americanilor.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)

Ca reacţie la documentul semnat vineri de preşedintele american Donald Trump referitor la imigraţie, care suspendă vizele pentru cetăţenii din şapte ţări, inclusiv Iran, şi care restricţionează accesul imigranţilor în SUA, Teheranul a anunţat sâmbătă că acţiunea americanilor reprezintă “o insultă la adresa lumii islamice şi în special la adresa marii naţiuni iraniene”. Într-o declaraţie, Ministerul iranian de Externe a declarat că interdicţia lui Trump în ceea ce priveşte imigraţia este un “cadou oferit extremiştilor şi susţinătorilor acestora”.

Iranul a impus, de asemenea, o interdicţie reciprocă călătorilor din SUA, dar în acelaşi timp aplică o diferenţiere între cetăţenii americani obişnuiţi şi oficialii americani.

“Pentru a ne asigura că respectăm demnitatea tuturor membrilor marii naţiuni iraniene acasă şi în străinătate, guvernul Republicii Islamice a Iranului se va implica într-o evaluare atentă a impactului pe termen scurt şi mediu a deciziei Administraţiei americane asupra cetăţenilor iranieni, şi va lua o măsură proporţională, consulară şi politică, respectând în acelaşi timp cetăţenii americani şi făcând o diferenţiere între aceştia şi politicile ostile ale administraţiei SUA. Vom lua măsuri reciproce pentru a proteja drepturile cetăţenilor iranieni până la înlăturarea restricţiilor insultătoare impuse de Administraţia SUA împotriva cetăţenilor iranieni”, potrivit declaraţiei ministerului iranian.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a scris pe Twitter că toate persoanele care deţin o viză valabilă vor fi primiţi în Iran.