SUA renunţă la proiectul CIA de a înarma rebelii sirieni anti-Assad, pentru a mulţumi Rusia

Preşedintele american Donald Trump a decis în urmă cu o lună să suspende un program secret al CIA de a echipa şi pregăti grupuri rebele care luptă împotriva armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a relatat miercuri mass media.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Această decizie a urmărit să demonstreze dorinţa SUA de a lucra împreună cu Rusia în conflictul sirian, în cadrul căruia Moscova doreşte să menţină guvernul preşedintelui sirian, au raportat Reuters şi Washington Post, citând oficiali anonimi.

Programul CIA a început în 2013 ca un efort al fostului preşedinte Barack Obama de a-l alunga de la putere pe Bashar al-Assad. Totuşi, programul nu a avut un succes prea mare.

Trump a luat decizia de a renunţa la acel plan la recomandarea lui H.R. McMaster, consilier al administraţiei SUA pe probleme legate de securitatea naţională, şi a directorului CIA Mike Pompeo. De altfel, decizia a fost luată înainte de întâlnirea din 7 iulie dintre preşedintele Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, cu ocazia summitului G20 din Germania.

Suspendarea planului CIA nu a făcut parte din negocierile ruso-americane privind crearea unui regim de încetare a focului în sud-vestul Siriei, au mai susţinut rapoarte media.

Un oficial a declarat pentru Reuters că SUA nu a făcut o concesie majoră, ţinând cont de priza lui Assad asupra Puterii, ci a trimis un semnal lui Putin că administraţia americană doreşte să îmbunătăţească legăturile cu Rusia.

Înainte de învestirea sa oficială în luna ianuarie, Trump a declarat că ar putea suspenda suportul pentru Armata Siriană Liberă şi că va prioritiza lupta purtată împotriva Statului Islamic de către grupurile rebele pe care SUA continuă să le înarmeze.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe