SUA renunţă la proiectul CIA de a înarma rebelii sirieni anti-Assad, pentru a mulţumi Rusia

Preşedintele american Donald Trump a decis în urmă cu o lună să suspende un program secret al CIA de a echipa şi pregăti grupuri rebele care luptă împotriva armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a relatat miercuri mass media.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Această decizie a urmărit să demonstreze dorinţa SUA de a lucra împreună cu Rusia în conflictul sirian, în cadrul căruia Moscova doreşte să menţină guvernul preşedintelui sirian, au raportat Reuters şi Washington Post, citând oficiali anonimi.

Programul CIA a început în 2013 ca un efort al fostului preşedinte Barack Obama de a-l alunga de la putere pe Bashar al-Assad. Totuşi, programul nu a avut un succes prea mare.

Trump a luat decizia de a renunţa la acel plan la recomandarea lui H.R. McMaster, consilier al administraţiei SUA pe probleme legate de securitatea naţională, şi a directorului CIA Mike Pompeo. De altfel, decizia a fost luată înainte de întâlnirea din 7 iulie dintre preşedintele Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, cu ocazia summitului G20 din Germania.

Suspendarea planului CIA nu a făcut parte din negocierile ruso-americane privind crearea unui regim de încetare a focului în sud-vestul Siriei, au mai susţinut rapoarte media.

Un oficial a declarat pentru Reuters că SUA nu a făcut o concesie majoră, ţinând cont de priza lui Assad asupra Puterii, ci a trimis un semnal lui Putin că administraţia americană doreşte să îmbunătăţească legăturile cu Rusia.

Înainte de învestirea sa oficială în luna ianuarie, Trump a declarat că ar putea suspenda suportul pentru Armata Siriană Liberă şi că va prioritiza lupta purtată împotriva Statului Islamic de către grupurile rebele pe care SUA continuă să le înarmeze.