Siria: Ankara începe să bombardeze poziţiile kurzilor YPG susţinuţi de SUA

Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

Tensiunile s-au amplificat şi mai mult în urmă cu două săptămâni, când Turcia a avertizat public că se pregăteşte pentru o intervenţie militară în Siria, acuzând în acelaşi timp SUA că formează o “armată de terorişti” (şi nu făcea referire la grupul jihadist Statul Islamic ci la miliţia siriano-kurdă YPG, care este susţinută de SUA). Dar, deşi YPG reprezintă o parte majoră în campania susţinută de SUA pentru a captura oraşul sirian Raqqa din mâinile jihadiştilor, Turcia vede grupul ca fiind organizaţie teroristă. În prezent, YPG controlează o porţiune de teritoriu în Afrin, la aproximativ 200 km vest de Raqqa.

Tensiunile dintre forţele turce şi YPG s-au amplificat în regiunea Afrin în ultimele câteva săptămâni: armata turcă, care a lansat o incursiune în august 2016 în partea nordică a Siriei (o zonă situată între Afrin şi o regiune mai mare controlată de kurzi mai spre est), a declarat că a întors focul împotriva forţelor YPG în apropierea localităţii Afrin de mai multe ori în ultimele câteva săptămâni.

Mai mult, luna trecută, Ministerul turc al Apărării a criticat decizia Pentagonului de a înarma YPG şi a luat în derâdere asigurările SUA că va retrage acele arme după ce luptătorii jihadişti sunt învinşi: “Nu a existat niciodată un incident în care un grup din Orientul Mijlociu să fi fost înarmat şi ulterior să fi returnat armele”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş. SUA “a format mai mult decât o organizaţie teroristă acolo, ei au format o armată la scara mică”.

Apoi, la scurt timp, Ilnur Cevik, consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a discutat cu Bloomberg şi a declarat că, deşi Turcia nu are planuri imediate pentru o operaţiune în regiunea siriană Afrin, armata sa este pregătită pentru acţiune iar comasarea militară la frontieră este “serioasă”.

“Militanţii PYD hărţuiesc cetăţenii din Idlib şi din zonele eliberate de Turcia de sub controlul Statului Islamic”, a afirmat Cevik, făcând referire la Partidul Democrat Kurd (PYD), a cărui ramură înarmată este YPG. El a mai precizat că obiectivul PYD este acela de a îndepărta Turcia de zonele pe care le-au eliberat Armata Siriană Liberă şi forţele turceşti.

“Turcia nu are planuri imediate pentru a intra în Afrin, dar simte că mai devreme sau mai târziu va face ceva. Această comasare militară este necesară. Şi preşedintele a declarat că nu anunţăm o dată sau ceva anume, dar pe neaşteptate, într-o noapte, ar putea acţiona acolo”, a mai susţinut Cevik.