SUA plănuieşte să trimită vehicule militare în Ungaria. Kremlinul fierbe

Tancul american M1 Abrams.
Tancul american M1 Abrams. (Captură Foto)

Planul SUA de a trimite 50 de vehicule militare în oraşul ungar nord-vestic Tata reprezintă o provocare împotriva Rusiei, a declarat miercuri Marton Gyongyosi, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Adunării Naţionale Ungare, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Conform ziarului local Magyar Nemzet, transferul celor 50 de vehicule, inclusiv patru tancuri M1 Abrams, face parte din Operaţiunea Atlantic Resolve – o serie de exerciţii militare continue al căror obiectiv este susţinerea aliaţilor NATO în faţa a ceea ce Occidentul numeşte agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

“Denunţăm această provocare din partea NATO. Nu este nimic altceva decât o mişcare provocatoare a SUA împotriva Rusiei. Şi aceasta ar putea fi înţeleasă doar în contextul crizei ucrainene, în cadrul căreia Occidentul şi SUA încearcă să provoace un conflict deschis cu Rusia”, a declarat Marton Gyongyosi.

Gyongyosi a descris mişcarea americanilor ca un “marş al tancurilor” din Republica Cehă spre Ungaria, adăugând că această decizie nu este “numai împotriva intereselor Europei Centrale şi Estice, inclusiv ale Ungariei, dar şi împotriva intereselor întregii Europe.”

“Cred că, dacă acele tancuri sunt relocalizate în Ungaria, vor avea loc demonstraţii în masă pentru a opri această mişcare”, a declarat Gyongyosi, subliniind faptul că poporul ungar are un sentiment anti-NATO foarte puternic.

NATO şi-a consolidat prezenţa militară în regiunea Baltică după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014.

Moscova a susţinut în repetate rânduri că înaintarea forţelor NATO către frontiera sa vestică reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe