NATO lansează cel mai mare exerciţiu aerian în Europa de la sfârşitul Războiului Rece. România una dintre gazde

Soldaţi români participă la exerciţiul militar al NATO “Agile Spirit 2015” la baza militară Vaziani de lângă Tbilisi, Georgia, 21 iulie 2015.
Soldaţi români participă la exerciţiul militar al NATO “Agile Spirit 2015” la baza militară Vaziani de lângă Tbilisi, Georgia, 21 iulie 2015. (Captură Foto)

SUA a declarat marţi că a lansat cel mai amplu exerciţiu aerian al forţelor aliate în Europa de la sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care s-au intensificat luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele guvernamentale în estul Ucrainei.

Aproximativ 5.000 de soldaţi din 11 state NATO participă la cele patru săptămâni de “operaţiuni aeriene multinaţionale simultane” care au început sâmbătă în Germania, Italia, Bulgaria şi România.

“Swift Response 15 este cel mai mare exerciţiu aerian al forţelor aliate pe acest continent de la sfârşitul Războiului Rece”, conform unei declaraţii publicate de armata americană în Grafenwohr, sudul Germaniei.

Exerciţiul urmăreşte să ajute “forţele de reacţie rapidă” aliate să acţioneze ca un singur corp şi să demonstreze capacitatea alianţei de a-şi desfăşura şi opera rapid forţele în vederea menţinerii unei Europe puternice şi sigure, susţine declaraţia.

Declaraţia nu a făcut nicio referire la criza din Ucraina, unde trupele guvernului din Kiev se luptă cu separatiştii pro-ruşi din aprilie 2014 – un conflict în care au murit aproape 7.000 de oameni, soldaţi şi civili.

Deşi conflictul ucrainean s-a calmat puţin după un acord de pace semnat în luna februarie la Minsk, luptele s-au intensificat din nou în ultimele câteva zile.

Conflictul ucrainean a generat cele mai mari tensiuni regionale de după Războiul Rece, în condiţiile în care Occidentul acuză Rusia că înarmează rebelii separatişti şi că trimite soldaţi ruşi să lupte alături de aceştia. Moscova neagă aceste acuzaţii.

NATO s-a referit săptămâna trecută la amploarea exerciţiilor militare pe care le-a organizat ca răspuns la “agresiunea rusă tot mai mare”, respingând sugestiile că aceste exerciţii contribuie la declanşarea unui război în Europa.

SUA a declarat că punctul culminant al exerciţiului Swift Response 15 va avea loc în 26 august când avioanele de luptă aliate vor lansa peste 1.000 de paraşutişti şi diverse echipamente în zona de antrenament Hohenfels din Germania. Un episod similar va avea de asemenea loc în aceeaşi zi în zona de pregătire Novo Selo din Bulgaria.

La acest exerciţiu care se va sfârşi în 13 septembrie participă soldaţi din Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi SUA.

În plus, NATO va mai desfăşura un alt exerciţiu militar masiv - Exercise Trident Juncture - în sudul şi centrul Europei în luna septembrie la care vor participa 36.000 de soldaţi din peste 30 de state membre NATO sau partenere ale alianţei.

Rusia şi 12 organizaţii internaţionale au fost invitate de NATO să observe exerciţiile militare din septembrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.