SUA impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu din UE, Canada şi Mexic

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Printr-o decizie prezidenţială, Statele Unite au pus capăt, joi, exceptărilor de la aplicarea taxelor la oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Taxele de 25% la oţel şi de 10% la aluminiu, care au fost temporar amânate, vor fi impuse acum ţărilor UE, Canadei şi Mexicului.

Rezultatele investigaţiilor privind efectul importurilor de oţel şi aluminiu asupra securităţii naţionale a Statelor Unite au fost publicate în luna ianuarie. Într-o proclamaţie semnată în luna martie, preşedintele Donald Trump a fost în consens cu constatările secretarului comerţului Wilbur Ross, incluse în rapoartele publicate în luna ianuarie. Ross a susţinut că oţelul care ajunge în SUA este importat în asemenea cantităţi şi în astfel de circumstanţe încât “ameninţă să submineze securitatea naţională a Statelor Unite”.

Ca urmare a concluziilor, Trump a impus un tarif de 25% la importurile de oţel. Preşedintele a adăugat că statele vizate pot negocia cu SUA “modalităţi alternative de abordare a pericolului de subminare a securităţii naţionale provocate de importurile” din acele ţări. O poziţie similară a fost adoptată în ceea ce priveşte importurile de aluminiu.

Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Mexic, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană au profitat de ofertă. SUA a acceptat o amânare a implementării tarifelor datorită “importantei relaţii de securitate” cu fiecare dintre aceste ţări şi a discuţiilor desfăşurate pe această temă.

Canada şi Mexicul au beneficiat de amânare pe motivul negocierilor continue privind acordul NAFTA. Negocierile au continuat, însă reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a afirmat uneori că discuţiile nu au progresat atât de repede precum a sperat.

SUA a încheiat acorduri “alternative satisfăcătoare” cu Argentina, Australia şi Brazilia şi a prelungit perioada de scutire până când vor fi finalizate acele detalii. Acordurile au fost evidenţiate în proclamaţia de joi.