SUA la un pas să impună tarife la oţelul şi aluminiul exportate de UE [Update]

Oficiali de ambele părţi ale Atlanticului au eşuat să ajungă la o înţelegere pentru a evita impunerea de tarife, cu două zile înaintea expirării unei scutiri oferite de SUA, a precizat Wall Street Journal. UE a ameninţat că va pedepsi în schimb exporturile americane.
Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

UPDATE: Secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a declarat joi reporterilor că tariful de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu din UE, Canada si Mexic vor intra într-adevăr în vigoare la miezul nopţii, întrucât părţile implicate nu au reuşit să ajungă la o înţelegere înainte de 1 iunie, cand expiră o scutire termporară acordată de SUA.

* * *

Preşedintele american Donald Trump este pe cale să impună tarife pentru oţelul şi aluminiul exportat de Uniunea Europeană, a precizat miercuri publicaţia americană Wall Street Journal. Casa Albă ar putea face anunţul privind tarifele joi.

În luna martie, preşedintele Trump a impus tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, o politică despre care s-a crezut că este îndreptată în mare parte împotriva Chinei. La scurt timp după aceea, Casa Albă a ales să excepteze temporar un anumit număr de ţări şi să negocieze cu fiecare în parte cu scopul de a obţine concesii în schimbul unei scutiri permanente, precizează Deutsche Welle.

UE a fost exceptată şi a negociat de atunci cu administraţia Trump, însă scutirea va expira vineri. Potrivit Wall Street Journal, care a citat persoane familiare cu discuţiile, un acord de ultim moment de evitare a impunerii tarifelor pare improbabil.

Oficiali de top europeni şi oficiali americani din domeniul comerţului s-au întâlnit miercuri în Paris pentru un ultim efort de evitare a tarifelor, însă soluţia pare să fie greu de găsit.

Comisia Europeană a susţinut în mod constant că UE nu este cauza supracapacităţii globale de oţel şi aluminiu şi ar trebui să fie scutită permanent de la tarife.

“În mod real, nu cred că putem spera” să evităm aplicarea de tarife sau cote la oţel şi aluminiu, a afirmat comisarul UE pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. Deşi încă este timp şi posibilitatea ca SUA să prelungească scutirea, Malmstrom se aşteaptă ca totuşi Washingtonul “să impună un fel de limitare la exporturile UE”.

Potrivit Wall Street Journal, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a confirmat pesimismul lui Malmstrom, deşi a afirmat că administraţia sa este încă deschisă negocierii unui acord care ar putea oferi oportunităţi de piaţă mai bune în UE pentru exporturile americane, chiar şi după impunerea de tarife.

“Nu este vorba de faptul că nu ai putea discuta doar pentru că există tarife”, a declarat Ross în Paris la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), adăugând că UE a aplicat numeroase tarife împotriva SUA.

UE a promis că va răspunde, sugerând că va impune tarife la unele produse americane, precum motociclete Harley Davidson, blugi, whiskey, suc de portocale şi unt de arahide.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut miercuri un discurs la sediul OCDE pe această temă şi a avertizat cu privire la consecinţele unui război comercial.

“Răspunsurile şi ameninţările unilaterale privind războiul comercial nu vor rezolva nimic din dezechilibrele grave existente în lumea comerţului. Nimic”, a afirmat Macron.

“Aceste soluţii ar putea aduce satisfacţie simbolică pe termen scurt”, a mai precizat liderului francez, adăugând că pe termen lung rezultatul ar putea da naştere la creşteri de preţuri şi şomaj.

Impunerea de tarife are loc într-un moment de tensiuni ridicate între Europa şi SUA. Ambele părţi ale Atlanticului s-au “ciocnit” în ultimele luni cu privire la decizia preşedintelui Donald Trump de a abandona acordul nuclear iranian şi de a muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe