SUA critică Israelul pentru accelerarea construirii de colonii în Cisiordania

Washingtonul a cerut Israelului să pună capăt construirii de colonii în teritoriile palestiniene ocupate, susţinând că acest lucru subminează pacea. Peste 150 de locuinţe construite ilegal în anii 1980 au fost aprobate retroactiv de către un comitet militar israelian.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)

SUA a acuzat miercuri Israelul că subminează eforturile de pace prin accelerarea construirii de colonii în Cisiordania.

Un comitet militar de planificare israelian a aprobat 462 de unităţi de locuit în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, a transmis miercuri ziarul israelian Haaretz.

“Această extindere semnificativă a activităţii de colonizare prezintă o ameninţare serioasă şi tot mai mare pentru viabilitatea unei soluţii cu două state”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, reporterilor în Air Force One, în timp ce preşedintele a plecat în China pentru a participa la summitul G20.

“Suntem îngrijoraţi în special de politica aprobării retroactive a avanposturilor ilegale şi coloniilor neautorizate”, a adăugat Earnest.

Conform Haaretz, 178 de unităţi construite fără permis în anii 1980 au primit o aprobare retroactivă, în timp ce 284 dintre unităţile aprobate sunt complexe noi.

Comunitatea internaţională consideră construirea de colonii în Cisiordania un obstacol pentru eforturile de soluţionare a conflictului. ONU a susţinut că activităţile de construire a coloniilor încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Totuşi, guvernul israelian susţine că evreii au locuit în teritoriile palestiniene ocupate timp de mii de ani şi că prezenţa coloniştilor nu subminează procesul de pace.

Peste 2.500 de locuinţe, inclusiv aprobarea retroactivă a 700 de unităţi, au primit undă verde pentru a fi construite în acest an, conform unui raport publicat de Cvartetul din Orientul Mijlociu, un grup de contact format din SUA, ONU, UE şi Rusia.

“Aceste politici au oferit, în mod efectiv, guvernului israelian undă verde pentru continuarea generală a activităţii de colonizare într-o manieră nouă şi potenţial nelimitată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.