Israelul blochează zeci de mii de palestinieni în Hebron

Israelul a intensificat securitatea în cadrul unei operaţiuni majore în jurul oraşului Hebron, măsură ce afectează zeci de mii de civili. Închiderea oraşului are loc ca răspuns la două atacuri recente asupra coloniştilor evrei.
Poliţiştii israelieni investighează scena unui atac armat în apropiere de Hebron, Cisiordania, 1 iulie 2016.
Poliţiştii israelieni investighează scena unui atac armat în apropiere de Hebron, Cisiordania, 1 iulie 2016. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică faptul că forţele de securitate au luat mai multe măsuri, “inclusiv unele agresive care nu au mai fost folosite în trecut”, cu scopul de a calma valul de violenţe în oraşul Hebron din Cisiordania.

Măsurile extraordinare includ şi închiderea întregului district Hebron, a precizat Netanyahu.

Israelul i-a interzis guvernatorului din Hebron să pătrundă duminică în Israel, după ce a vizitat familia lui Mohammed Nasser Taraya, un palestinian în vârstă de 19 ani care a ucis o fetiţă de 13 ani în colonia evreiască ilegală Kiryat Arba, înainte să fie împuşcat mortal de un paznic.

După ce Ministerul israelian al Apărării a declarat că guvernatorul Kamal Humeid a rămas fără “privilegii”, Humeid a răspuns pe Facebook că, oricum, “nu are nicio treabă în Israel”.

Uciderea brutală de joia trecută a fetiţei de 13 ani în timp ce aceasta dormea, a declanşat un val de nemulţumiri şi a fost urmată, a doua zi, de o ambuscadă stradală, în cadrul căreia mai mulţi palestinieni înarmaţi au ucis un rabin evreu în faţa copiilor săi. Doi copii ai rabinului şi soţia acestuia au fost răniţi în atac.

Hebron a fost un punct fierbinte major în perioada valului de atacuri cu autovehicule şi cuţite împotriva israelienilor ce durează de nouă luni. Cel puţin 214 palestinieni, 34 israelieni, doi americani, un eritreean şi un sudanez au fost ucişi din octombrie 2015.

Oganizaţie israeliană pentru drepturile omului B'Tselem a asociat măsurile de securitate cu pedepsirea colectivă a palestinienilor din Hebron.

Armata israeliană susţine că palestinienii din zona Hebron au desfăşurat 80 de atacuri asupra israelienilor. Coloniile ilegale evreieşti sunt răspândite pe teritoriul guvernoratului Hebron, iar o colonie formată din sute de evrei se află chiar în centrul oraşului Hebron sub o pază serioasă din partea forţelor de securitate israeliene. Coloniile sunt o sursă de tensiune cu palestinienii.

Ca răspuns la valul recent de atacuri, Netanyahu a declarat că au fost revocate toate permisele de muncă în Israel ale rezidenţilor din satul Bani Naim, de unde au provenit Taraya şi alţi atacatori. În plus, el a precizat că forţele de securitate şi-au consolidat prezenţa pe drumurile care duc spre colonii.

În ultimele câteva zile au fost arestaţi în regiune cel puţin 12 palestinieni, suspectaţi de implicare în violenţe. O rudă a lui Taraya, Sarah Taraya de 27 de ani, a fost împuşcată mortal de forţele de securitate după ce aparent a scos un cuţit în Hebron.

Forţele de securitate israeliene au răspuns valului de atacuri ce au avut loc împotriva civililor şi forţelor de securitate israeliene, precum şi protestelor desfăşurate de palestinieni împotriva ocupării teritoriilor lor de către israelieni.

Într-o mişcare ce va amplifica probabil tensiunile, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat vineri că aprobarea a 42 de noi unităţi de locuit în colonia Kiryat Arba va trimite un mesaj palestinienilor – şi anume, că fiecare atac doar va întări modul de a răspunde al Israelului.

SUA, ONU şi Uniunea Europeană au cerut Israelului să suspende construirea de colonii ilegale.

Cea mai recentă rundă de violenţe între palestinieni şi Israel, poreclită “Intifada (revolta) cuţitelor”, a fost declanşată de tulburările de la Moscheea al-Aqsa, cunoscută evreilor ca Muntele Templului, din Ierusalim. Altarul este venerat atât de musulmani cât şi de evrei.

Violenţele au fost alimentate de continua frustrare a palestinienilor faţă de lipsa progresului in procesul de pace, faţă de construirea permanentă de colonii, faţă de ocuparea teritoriilor lor, considerată a fi o încălcare a legii internaţionale, şi faţă de măsurile de securitate dure impuse de israelieni.