Studiu: Şobolanii cangur folosesc tehnici „Kung Fu” pentru a se apăra de atacul şerpilor [video]

Şobolan cangur " Dipodomys deserti". Imagine ilustrativă (captură web)
Mioara Stoica
13.09.2019

O specie neobişnuită de şobolan are capacitatea de a se apăra folosind tehnici în stilul „Kung Fu” pentru a-şi apăra viaţa.

Aceste rozătoare, cunoscute în mod obişnuit ca şobolani cangur din deşert (Dipodomys deserti) au o caracteristică specială: picioarele posterioare foarte puternice sunt folosite ca armă de autoapărare împotriva prădătorilor, au explicat specialiştii în studiul publicat în Funcţional Ecology y Biological Journal of the Linnean Society, în 27 martie a.c.

În video-ul de pe YouTube, folosit ca dovadă în studiul publicat, aceşti şobolani pot fi observaţi făcând mişcări îndrăzneţe pentru a alunga şerpii Crotalus (un gen de şerpi din familia Viperidae), care rămân frustraţi de salturile şi loviturile super-rapide în stil ninja.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au stabilit că abilităţile şobolanilor cangur sunt cruciale pentru supravieţuirea lor: “În timpul săriturilor, membrele lor alungite au propulsat salturi verticale în aer, iar aceste salturi au fost adesea însoţite de lovituri, adăugate la alte manevre care descurajează şerpii".

În rezultatele cercetării, oamenii de ştiinţă sugerează că rolul performanţei în interacţiunile prădător-pradă este complex. "Am descoperit că succesul prădătorului depinde de: (a) dacă şarpele Crotalus a lovit cu precizie, (b) timpul de reacţie şi manevrele de evadare ale şobolanului cangur, şi (c) dacă şobolanul cangur a fost muşcat, de capacitatea acestuia de a folosi manevre defensive pentru a evita să fie dominat de şarpe”, au explicat aceştia.

Studiul a reuşit să clarifice mai mult aspectele comportamentului de supravieţuire al acestor rozătoare, iar imaginile ce înfăţişează modul în care procedează au devenit virale.

Articol ştiinţific de referinţă: Determinants of predation success: How to survive an attack from a rattlesnake; Malachi D. Whitford, Grace A. Freymiller, Timothy E. Higham, Rulon W. Clark; First published: 27 March 2019

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor