Studiu elveţian: Virusul Wuhan afectează vasele de sânge

(YONHAP/AFP via Getty Images)

  • Cercetătorii spun că virusul intră în „linia de apărare” a sistemului circulator şi provoacă probleme de circulaţie, ceea ce poate duce la insuficienţe ale multor organe.
  • În plus faţă de un vaccin, el sugerează că o consolidare a sănătăţii sistemului circulator poate fi esenţială pentru combaterea Covid-19.

Coronavirusul invadează căptuşeala vaselor de sânge din tot corpul, ceea ce poate duce în cele din urmă la o insuficienţă a funcţionalităţii multor organe, potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet.

„Acest virus nu atacă doar plămânii, ci atacă vasele de sânge din tot corpul”, a declarat Frank Ruschitzka, autorul lucrării, medic la Spitalul Universitar din Zurich.

El a spus că cercetătorii au descoperit că virusul Wuhan a provocat mai mult decât pneumonie.

„Intră în endoteliu [stratul de celule], care este linia de apărare a vaselor de sânge. Aşadar, reduce propria apărare şi provoacă probleme la microcirculare", a spus Ruschitzka, referindu-se la circulaţia în cele mai mici vase de sânge.

Apoi, reduce fluxul de sânge în diferite părţi ale corpului şi, în cele din urmă, opreşte circulaţia sângelui, potrivit dr. Ruschitzka, preşedinte al centrului cardiac şi al departamentului de cardiologie din spitalul universitar din Elveţia.

„Din ceea ce vedem clinic, pacienţii au probleme la toate organele - în inimă, rinichi, intestine, oriunde”, a declarat el.

Acesta a explicat, de asemenea, de ce fumătorii şi persoanele cu afecţiuni preexistente care aveau disfuncţie endotelială slăbită, sau vase de sânge nesănătoase, sunt mai vulnerabile la virusul Wuhan, a spus el.

Afecţiunile de acest gen includ hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi boli cardiovasculare.

Studiul, publicat vineri, a găsit viruşi în celulele endoteliale, care căptuşesc interiorul vaselor de sânge, precum şi urme în inimă, intestinul subţire şi plămâni.

Deşi studiul s-a bazat pe analiza a trei cazuri, Ruschitzka a spus că autopsiile la alţi pacienţi cu Covid-19 au descoperit că această căptuşeală a vaselor de sânge era „plină de viruşi”, iar funcţia vaselor era afectată în toate organele.

Unul dintre cazuri era un pacient cu Covid-19, în vârstă de 71 de ani, cu boală coronariană şi hipertensiune arterială care a dezvoltat disfuncţii organice multisistem şi a decedat, potrivit studiului.

O analiză postmortem a rinichiului său transplantat a arătat structuri virale în celulele endoteliale. Cercetătorii au găsit, de asemenea, urme în inimă, intestinul subţire şi plămâni, unde majoritatea vaselor capilare erau congestionate.

Un alt pacient în vârstă de 58 de ani cu diabet, hipertensiune arterială şi obezitate a dezvoltat ischemie mezenterică sau scăderea fluxului de sânge către intestinul subţire care poate deteriora definitiv organul. Endotelita limfocitară, care provoacă inflamaţia endoteliului, a fost de asemenea observată în plămâni, inimă, rinichi şi ficat.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii au sugerat terapii pentru a stabiliza endoteliul în timp ce se lucrează asupra replicării virale.

Pe lângă o vaccinare care reduce replicarea virusului, Ruschitzka a sugerat că simpla consolidare a sănătăţii vasculare poate fi esenţială pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19.

„Toţi pacienţii cu risc şi vârstnicii ar trebui să fie trataţi foarte bine pentru afecţiunile cardiovasculare subiacente. Cu cât sunt mai bine trataţi, cu atât sunt mai multe şanse să supravieţuiască infecţiei cu Covid-19 ”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură