Studiile ştiinţifice au indicat că oamenii pot comunica telepatic sau că pot prezice viitorul în vis

Momentul în care spiritul părăseşte corpul
Momentul în care spiritul părăseşte corpul (www.banoosh.com)

Oamenii au fost fascinaţi de vise încă de la începuturile istoriei, iar în vremurile recente o gamă întreagă de cercetări ştiinţifice au început explorarea acestui fenomen des întâlnit, puţin înţeles şi totuşi extraordinar.

În continuare vă prezentăm o serie de studii care sugerează că oamenii pot accesa în vis gândurile altor persoane şi pot chiar să prezică viitorul.

1. În anul 1962, Centrul Medical Maimonides din Brooklyn a explorat telepatia în timpul viselor.

Participanţii la experiment nu aveau cunoştinţe asupra fenomenelor extra-senzoriale însă erau convinşi că acestea există.

O persoană stătea într-o cameră la aproximativ 20 de metri distanţă de o altă persoană care adormea. Cele două persoane s-au întâlnit pentru scurt timp înainte să înceapă experimentul, iar apoi au fost separate fără nicio altă interacţiune. Persoana care stătea trează în cameră primea o vedere de mărimea unei cărţi poştale ce reprezenta un tablou binecunoscut. Picturile oferite ca opţiuni difereau mult una de cealaltă ca stil şi subiect reprodus.

În timp ce persoana era în starea de somn (REM), starea în care visăm, persoana din camera alăturată care ţinea pictura trebuia să se concentreze asupra picturii.

Cei care visau trebuiau apoi să povestească unuia dintre cercetători despre visele pe care le-au avut şi ceea ce au simţit cu privire la visele lor atunci când s-au trezit. Mai mulţi oameni de ştiinţă independenţi au comparat apoi picturile cu relatările celor care visau, să vadă dacă există similarităţi.

După analiza subiectelor relatate s-a constatat că zece dintre acestea erau corecte şi numai două erau greşite, a explicat Montague Ullman, un psihiatru şi fondator al Centrului Medical Maimonides.

Rezultatele studiului au fost apoi publicate în materialul ”Extrasensory Communication and Dreams” (Comunicare extrasenzorială şi vise), compus de psihiatrul Jon Tolaas.

Unul dintre exemplele corecte a fost visul unui femei tinere, de meserie profesor. Pictura pe care s-a concentrat persoana din camera alăturată se numea ”Animalele” de Rufino Tamayo.

În pictură, doi câini lătrau şi mârâiau iar în jurul acestora se aflau mai multe oase curăţate de carne în timp ce pe fundalul picturii se vede o stâncă neagră.

Profesoara a visat că a mâncat carne şi a subliniat în relatarea sa că mânca cu lăcomie mai multe coaste de porc. În timpul experimentului a mai avut un vis despre un loc denumit Piatra Neagră care s-ar fi aflat în Vermont, însă acest loc nu există cu adevărat. Ea stătea pe una din pietrele de pe plajă în timpul visului şi se simţea ”precum sirena aceea din Piatra Neagră”.

Un alt exemplu a fost cel al unui bărbat care a visat despre un ”Cvartet Franţuzesc”, sau despre un sat tradiţional care avea o arhitectură ciudată din Epoca Romantică. Părea să relateze un moment festiv. În acelaşi vis a mai visat albine care zburau în jurul florilor. Pictura subiectului din camera cealaltă era ”Parisul privit de la geam”, în care este reprezentată o imagine colorată a Parisului, ce avea pe fundal flori.

Doctorul Gary Schwartz şi-a luat doctoratul la Harvard şi a predat psihologie şi psihiatrie la Yale, iar în prezent este profesor la Universitatea din Arizona. Acesta a fost abordat într-o zi de către Christopher Robison, o persoană care ar avea abilitatea de a prezice viitorul în timpul viselor.

Experimentul pe care cei doi l-au efectuat suna astfel: se vor planifica zece zile de excursii în locaţii diferite din apropiere, iar Robinson ar trebui să prezică în timpul viselor sale ce va vedea în locaţiile în care urmau să meargă.

Schwartz a făcut mai multe planificări elaborate astfel încât nici el, nici Robison să nu ştie despre nici una dintre locaţiile alese şi acestea să fie locaţii alese la întâmplare.

Unul dintre reuşitele lui Robinson este înregistrată şi postată pe website-ul doctorului Schwartz. Ceea ce Robinson vedea în timpul visului său părea să descrie o excursie la Observatorul Naţional Kitt Peak din Tucson. Acolo se poate studia soarele dintr-un observator aflat pe acelaşi vârf de munte cu Observatorul Solar Naţional.

Robinson a visat că avea două ziare, unul denumit The Sun, celălalt The Mirror. A rulat aceste ziare sub forma unor telescoape şi s-a uitat către cer prin ele. A mai văzut în vis unele echipamente tehnice, ecrane şi un munte.

”Ca om de ştiinţă, singura concluzie la care pot să ajung până acum este că Robinson este autentic, adică nu este un farsor, asta nu este vreo scamatorie, şi nu este doar o simplă coincidenţă, şi nici nu este doar o informaţie vagă. Christopher primeşte informaţii specifice, detaliate care sunt mult peste ceea ce se poate explica prin ghicit”, a declarat Schwartz.

Totuşi, Schwartz a avertizat că succesul demonstrat de Robinson nu este o mărturie, ci o dovadă destul de interesantă încât să provoace mai multe investigaţii.

Odată ce acceptăm că asemenea abilităţi există, spune Scwartz, putem ridica şi alte întrebări mai profunde.

”Următoarea întrebare ar fi *de unde vine?* iar răspunsul este *nu ştim”, a declarat Schwartz.

”În acest moment, sunt doar speculaţii”, însă complexitatea informaţiilor adunate ”necesită o investigaţie asupra unei inteligenţe superioare ce poate fi sursă a acestor informaţii”, a adăugat acesta.

”Şi de ce sunt aceste informaţii oferite şi de ce îi vin lui Christopher?”, întreabă Schwartz.

Acesta crede că atitudinea lui Robinson şi responsabilitatea sa ar putea avea legătură cu răspunsurile căutate. Robinson vrea să-şi folosească abilităţile pentru bine. El simte o responsabilitate socială şi nu vrea să abuzeze de puterea sa. Robinson a fost dispus să călătorească în Arizona pentru a fi testat, pe propriul buzunar. Nu caută să obţină nimic în plan personal de pe urma acestei abilităţi, ba chiar din contră, îndură multe injurii.

Schwartz a subliniat că Robinson nu vrea ca abilitatea sa să fie înţeleasă greşit, ”ceea ce include, apropo, să nu-i fie frică să susţină faptul că informaţia ar părea să fie inteligentă”.