Streleţ: Discuţiile referitoare la autodizolvare nu au sens, nu se află pe agenda de reformă

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ
Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ (gov.md)
Maria Maevschi
19.09.2015

Guvernul Republicii Moldova s-ar putea întâlni cu membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale pentru discuţii, este de părere prim-ministrul Valeriu Streleţ, având în vedere că protestele continuă de la 6 septembrie. Totodată, premierul a menţionat că membrii Guvernului vor veni cu o nouă iniţiativă în cazul în care organizatorii nu le vor propune alte revendicări „în afară de demisii”.

„Dacă în următoarele zile nu vor veni din partea protestatarilor iniţiative de a discuta alte subiecte, în afară de demisii, atunci vom veni noi cu iniţiativa şi le vom propune noi o foaie de parcurs în care le vom descrie paşii pe care urmează să îi facem: o reformă a întregului sistem anticorupţie care vizează şi reforma conceptuală a Centrului Naţional Anticorupţie, locul, rolul, competenţele, care se referă şi la Comisia Naţională Anticorupţie, la modul de declarare a averilor şi intereselor personale şi o serie de alte amendamente, inclusiv crearea instanţelor specializate. Şi sperăm să găsim înţelegerea cuvenită, ca să avem şi calendarul stabilit”, a subliniat Streleţ.

Printre revendicările protestatarilor se numără şi convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului, care ar fi fost cerută pentru sâmbătă 12 septembrie, cu o zi înainte de al doilea mare protest şi care nu a avut loc. „Parlamentul ar trebui să se întrunească mai repede, pentru a discuta situaţia social-politică din ţară şi agenda de reforme pe domeniul anticorupţie, pe domeniul justiţie, pe domeniul financiar-bancar. Dar nu am menţionat că revendicările protestatarilor includ aceste solicitări”, este de părere şeful cabinetului de miniştri.

Potrivit moldova.org, atât premierul cât şi membrii executivului, înţeleg cât de gravă este situaţia din ţara noastră, însă s-ar putea să nu dea curs revendicărilor protestatarilor, având în vedere că aceştia cer doar demisii în lanţ iar miniştrii au propria agendă de reforme.

„Asemenea subiecte într-o şedinţă de Parlament la care să se discute: ce facem; demitem guvernul; ne autodizolvăm, evident că ele deocamdată nu au sens, fiindcă nu este un subiect care să fie oficial înaintat pentru discuţie. Noi vom discuta doar în baza propriei agende de reformă”, a punctat prim-ministrul.

Amintim că la 6 septembrie centrul Chişinăului a fost aproape neîncăpător pentru cei aproximativ 100.000 de moldoveni care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva "ilegalităţilor comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar". Mitingul a fost organizat de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr" şi a fost denumit simbolic "Marea Adunare Naţională". O săptămână mai târziu, la 13 septembrie, Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost din nou asaltată de zeci de mii de moldoveni care au cerut, printre altele, depolitizarea instituţiilor de stat, organizarea alegerilor anticipate, demisia şefului Parlamentului, demisia Guvernului, demisia preşedintelui Nicolae Timofti, precum şi pedepsirea celor implicaţi în furtul din sistemul bancar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor