Statul Islamic reprezintă o ”ameninţare ideologică” pentru Rusia, anunţă un oficial rus

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Statul Islamic, grupul militant radical care a terorizat Irakul şi Siria, reprezintă o ameninţare pentru Rusia, a declarat, luni, un oficial al ministerului rus de Externe pentru Interfax, adăugând că, dintr-un punct de vedere ideologic, gruparea are un potenţial nelimitat de expansiune.

”La acest moment, ameninţarea faţă de Rusia este ideologică, chiar dacă ar putea avea de asemenea şi un alt caracter”, a declarat Ilya Rogachyov, şeful departamentului de ameninţări noi şi în creştere din cadrul Ministerului rus de Externe.

Militanţii afiliaţi Statului Islamic ar putea să se reîntoarcă acasă în Rusia după vor termina lupta alături de grupul radical în Siria, a declarat aceasta. Mesajul a fost repetat de lideri ruşi şi Occidentali încă de la începutul conflictului din Siria, în 2011.

Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, a avertizat cu privire la un astfel de rezultat în luna decembrie, aşa cum a făcut-o şi Serviciul Federal de Securitate în luna septembrie, când a estimat că aproximativ 400 de ruşi vor lupta în Siria.

”Orice ameninţare teroristă de o asemenea proporţie este o ameninţare pentru Rusia deoarece consecinţele sunt foarte dificil de măsurat şi prezis”, a declarat Rogachyov.

”Dintr-un punct de vedere ideologic, nu există limite pentru expansiunea Statului Islamic. Şi nu vorbim doar despre regiunile sudice ale Rusiei. Aceştia se vor concentra pe toate regiunile musulmane”.

Începând din luna aprilie Statul Islamic, care caută să înfiinţeze un ”califat” islamic şi să recreeze harta Orientului Mijlociu, a capturat teritorii largi din Irak şi Siria. De-a lungul weekendului, militanţii au reuşit obţină controlul unei părţi din graniţa dintre Siria şi Turcia, potrivit The Guardian.

Expansiunea rapidă a Statului Islamic a provocat valuri prin comunitatea internaţională, provocând Statele Unite să lanseze o serie atacuri aeriene în Irak.

Grupul militant, pe care secretarul apărării al Statelor Unite Chuck Hagel l-a descris drept diferit de ”orice altceva decât a văzut”, a arătat o brutalitate remarcabilă.

Săptămâna trecută, membrii grupării au publicat o aparentă înregistrare cu decapitarea unui jurnalist american care dispăruse în Siria în urmă cu doi ani.

Rogachyov a descris grupul drept o ”reformare” a grupării Al-Qaeda, însă una care s-a dovedit mult mai eficientă în ocuparea teritoriilor. Al-Qaeda s-a distanţat de Statul Islamic pe parcursul ostilităţilor din Siria.

”Diferit de Al-Qaeda, aceşti bandiţi au capturat teritorii substanţiale şi şi-au consilidat propriile administraţii”, a declarat Rogachyov.

Grupul ultra-violent a publicat fotografii cu operaţiunile de ”curăţare a străzilor” pe Twitter în care membrii săi aranjau străzile teritoriilor capturate, adunând gunoiul şi vopsind bordurile. Aceste fotografii sunt însoţite de multe ori de fotografii care arată execuţiile în masă comise.