Spania dă verdictul în dosarul separatiştilor catalani. Proteste în Barcelona, ca reacţie

Proteste în Barcelona după ce un tribunal condamnă la ani grei de îbchisoare liderii separatişti
Proteste în Barcelona după ce un tribunal condamnă la ani grei de îbchisoare liderii separatişti (Lluis Gene / AFP via Getty Images)

Luni, Curtea Supremă din Spania a condamnat nouă lideri separatişti din Catalonia, cu pedepse de la 9 şi 13 ani de închisoare pentru răzvrătire şi rolul jucat de aceştia în dosarul separatist.

Alţi trei inculpaţi care au fost de asemenea judecaţi pentru implicarea în referendumul organizat în pofida interdicţiei Madridului - şi în declararea formală a independenţei care a urmat după referendum - au fost găsiţi vinovaţi de indisciplină şi nu au fost condamnaţi la închisoare.

Toţi inculpaţii au fost achitaţi de acuzaţia cea mai gravă - cea de rebeliune.

Liderii separatişti au criticat imediat decizia instanţei, iar cei aflaţi în arest au trimis mesaje sfidătoare, îndemnând oamenii să iasă în stradă.

Fostul şef al guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat că pedepsele cu închisoarea sunt o „atrocitate”, iar şeful parlamentului regional Roger Torrent le-a numit un „atac la democraţie”.

În Barcelona, trei străzi principale au fost blocate de protestatari care solicitau „Libertate pentru deţinuţii politic”.

În afara sediului organizaţiei separatiste Omnium Cultural din Barcelona, o mulţime a scandat „O vom face din nou”, slogan folosit de susţinătorii separatiştilor care vor să organizeze un alt referendum.

Manifestanţii s-au adunat şi în alte părţi ale Cataloniei. Circulaţia trenului regional a fost blocată în afara oraşului Girona, a declarat pe Twitter operatorul feroviar Rodalies.

Protestele separatiste au fost în mare măsură paşnice, dar surse ale poliţiei au declarat că autorităţile sunt pregătite pentru orice violenţă.

Decizia de luni, luată după luni de tergiversări, este foarte importantă atât pentru viitorul Cataloniei - cea mai bogată regiune a Spaniei -, cât şi pentru Madrid.

Evoluţiile dosarului separatist catalan au atras atenţia internaţională, iar Madridul a fost dur criticat pentru modul abuziv în care a înţeles să curme manifestaţiile separatiste.

Cea mai severă pedeapsă cu închisoarea - 13 ani - a fost dată adjunctului guvernului separatist, Oriol Junqueras.

Instanţa l-a condamnat pe Junqueras şi alţi opt lideri pentru acuzaţia de răzvrătire şi patru dintre ei pentru abuz de fonduri publice, se arată în hotărârea judecătorească.

Guvernul a spus că este gata să preia controlul direct asupra Cataloniei, aşa cum a făcut-o în 2017, dacă liderii secesionişti încalcă legea.

Hotărârea va avea adânci repercusiuni în alegerile naţionale din 10 noiembrie, a patra rundă în ultimii patru ani şi va influenţa direcţia luată de mişcarea separatistă.