Spania: Socialiştii lui Sanchez câştigă alegerile, dar pierd majoritatea

Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez (Pedro Armestre/AFP/Getty Images)

Premierul spaniol Pedro Sanchez a ieşit victorios în alegerile generale anticipate din Spania de duminică, partidul socialist PSOE câştigând aproximativ 30% dintre voturi. Numărul voturilor a fost suficient pentru a asigura victoria socialiştilor, dar nu le asigură o majoritate parlamentară, potrivit Deutsche Welle.

Partidul naţionalist şi de extremă dreapta Vox va intra în camera inferioară a Parlamentului cu 10% dintre voturi. Este pentru prima dată în patru decenii când un partid de extremă dreapta intră în Parlament.

Între timp, Partidul Popular conservator (PP) s-a confruntat cu un rezultat devastator, pierzând peste jumătate din locurile în Parlament.

Adresându-se unei mulţimi de susţinători în Madrid, Sanchez a declarat că partidul său îşi va respecta mesajele cheie ale campaniei electorale: eliminarea inegalităţii, soluţionarea conflictului politic cu regiunea Catalonia şi eliminarea corupţiei.

Totodată, Sanchez a susţinut că victoria sa este critică pentru Europa şi că Spania se află într-un punct în care social-democraţia ar putea câştiga şi autoritarismul ar putea fi învins.

Sanchez a promis că îşi va conduce ţara cu un guvern pro-european, cu scopul întăririi Europei.

Partidul Popular a ocupat locul 2 cu 16,7% dintre voturi, cel mai slab rezultat de când a participat pentru prima dată în alegerile naţionale ale Spaniei în 1989.

PSOE a obţinut 123 de locuri în Parlamentul cu 250 de locuri, în timp ce partidul de extremă stânga Unidas Podemos a obţinut 42 de locuri. Celor două partide le-au lipsit 11 locuri pentru a forma împreună o coaliţie de guvernare. Sanchez va trebui acum să caute suportul unor partide mai mici pentru a acoperi diferenţa, inclusiv cu naţionaliştii basci şi catalani.

Partidul Ciudadanos de dreapta, care a ieşit pe locul trei, după PP, a exclus participarea într-un guvern condus de socialişti.

După alegeri, Pablo Iglesias, lider al Podemos, a reiterat apelul său de a fi inclus într-un guvern. “I-am precizat [lui Sanchez]... disponibilitatea noastră de a lucra într-un guvern de coaliţie”.

Sanchez nu a furnizat detalii privind strategia sa pentru formarea unei coaliţii, însă a trimis un mesaj acelor partide mici care ar putea fi interesate să se alăture coaliţiei guvernamentale.

“Singura condiţie este respectarea Constituţiei, îndreptarea către justiţia socială, coexistenţa şi curăţenia politică”, a susţinut Sanchez.

Deşi aceasta a fost a treia oară când s-au organizat alegeri în doar 4 ani, prezenţa la votul de duminică a fost de aproximativ 75%, o creştere cu 8% faţă de precedentele alegeri generale din 2016, potrivit Ministerului de Interne.

Prezenţa a fost în special ridicată în Catalonia, locul unei încercări de secesiune în 2017, crescând cu aproximativ 18 puncte procentuale şi ajungând la 64%. În general, a fost cea mai mare prezenţă la vot în Spania începând cu 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe