Sondaj: Procente în creştere pentru Ponta şi Băsescu, prăbuşire pentru Antonescu

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
25.04.2013

Conform datelor unui sondaj realizat recent de CCSB, Traian Băsescu şi Victor Ponta înregistrează creşteri în popularitate, iar Crin Antonescu se prăbuşeşte. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, PSD ar câştiga detaşat, iar Partidul Conservator ar obţine 0%, mai relevă sondajul realizat la comanda Antena 3.

Mai exact, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament, USL ar câştiga cu 67%, PDL s-ar clasa pe locul secund cu 13% din voturi, fiind urmat de PPDD cu 8%, UDMR cu 4% şi PRM cu 2%.

Daca ar candida separat, cele mai multe voturi din USL le-ar înregistra PSD – 38%, urmat de PNL cu 22%, iar partidul omului de afaceri Dan Voiculescu PC ar reuni 0% din voturi.

Datele aceluiaşi sondaj relevă că 30% din respondenţi sunt mulţumiţi de activitatea preşedintelui Traian Băsescu în cel de-al doilea mandat, iar pe cea a lui Victor Ponta în calitate de premier al României o aprobă 51%, în timp ce în 47% suntnemulţumiţi.

Nu mai puţin de 59% din români declară că Victor Ponta ar trebui să colaboreze mai mult cu şeful statului în relaţia instituţională cu Traian Băsescu.

Dintre aceiaşi repondenţi, 50% au precizat că relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta este în prezent încordată.

Topul motivelor unei eventuale ruperi a USL

Procentul românilor care cred că relaţia dintre Ponta şi Băsescu este apropiată a crescut, ajungând de la 11% în februarie la 15% în aprilie, mai rezultă din sondajul citat de evz.ro.

Principalul motiv care ar duce la destrămarea USL ar fi colaborarea cu politicieni corupţi, afirmă 64% din repondenţi, în timp ce doar 29% susţin contrariul.

Referitor la destrămarea USL, 47% au declarat că motivul principal ar putea fi numirea în funcţii a unor oameni care i-au fost loiali preşedintelui, 36% - atragerea de parlamentari ai PDL, iar 28% - colaborarea în anumite subiecte cu alte partide nemembre ale USL.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au avut cel mai mult de câştigat în ceea ce priveşte numirea procurorilor la şefia DNA şi a Parchetului General, mai cred românii.

Dintre aceştia, 33% au răspuns că Victor Ponta a avut cel mai mult de câştigat, iar 30% au precizat că principalul câştigător este Traian Băsescu.

Referitor la aceeaşi temă, 20% au afirmat că Victor Ponta a avut cel mai mult de pierdut, iar 21% dintre respondenţi au susţinut că Traian Băsescu este cel care are cel mai mult de pierdut.

Românii au mai susţinut că perdantul acestei situaţii este preşedintele PNL Crin Antonescu, în proporţie de 28%.

Că şeful Senatului are cel mai mult de câştigat au declarat doar 7% din români, conform sondajul CCSB.

Având o eroare maxim admisă de +/_3,1%, sondajul a fost realizat în perioada 5-11 aprilie, pe un eşantion de 1.003 persoane.

Ponta: Acordul de colaborare cu preşedintele a constituit garanţia că putem evita o nouă criză politică

Premierul Victor Ponta a declarat la jumătatea lunii aprilie în cadrul unei emisiuni difuzată de postul de televiziune B1 TV, că acordul de colaborare instituţională semnat cu preşedintele Traian Băsescu a avut drept scop evitarea unei noi crize politice, lucru solicitat de partenerii europeni ai României.

"România stă bine faţă de altă ţări din Europa. După anul trecut, principalul lucru care mi-a fost solicitat de partenerii noştri europeni a fost: puteţi să nu mai aveţi o nouă criză politică. Acel acord de colaborare instituţională a constituit garanţia că deşi nu mă iubesc cu Traian Băsescu putem să ne suportăm când sunt lucruri care ţin de amândoi", a afirmat Victor Ponta.

Şeful Guvernului a arătat că liderul liberal, Crin Antonescu, s-a dezis de acest acord între primul-ministru şi şeful statutlui, dar a menţionat că acordul este făcut doar pentru momentele când este nevoie de colaborare şi că nu-l implică pe preşedintele PNL.

"Crin Antonescu a spus că nu se consideră el responsabil sau legat de un asemenea acord, iar eu am spus mereu că aşa este. Eu sunt premier iar Băsescu preşedinte şi noi avem momente, de voie de nevoie, importante când trebuie să colaborăm", a argumentat Ponta.

Victor Ponta: Şefiile la Parchete nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă vreţi îi punem la Antena 3

Premierul Victor Ponta a făcut o declaraţie ironică în prima zi a lunii aprilie, prin care a atacat postul de televiziune Antena 3, relevă B1 TV. Când a fost întrebat de jurnalişti dacă a luat o hotărâre cu privire la numirea şefilor la Parchete, şeful Guvernului a afirmat că o asemenea hotărâre nu se ia nici la PSD, nici la PNL, dar eventual ar putea fi luată la Antena 3, post deţinut de mogulul Dan Voiculescu.

"O să o dezamăgim pe colega de la Antena 3, nu vorbim în şedinţă de procurori, nu se pun nici la PSD, nici la PNL, dacă vreţi îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum", a precizat Victor Ponta.

Chiar dacă USL a încercat prin toate mijloacele să-i îndepărteze pe Daniel Morar şi pe Codruţa Kovesi din posturile-cheie din justiţie, primul-ministru Victor Ponta a declarat vinerea trecută că nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să ajungă la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Dacă va fi numită Kovesi în locul lui Morar, în fruntea DNA, Ponta a anunţat că nu va demisiona, chiar dacă aceasta e cunoscută drept "omul lui Băsescu". Singurul pe care nu l-ar accepta ca şef la DNA este fostul ocupant al postului, Daniel Morar.

"În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a explicat Ponta.

Fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost trimisă, în octombrie 2012, pentru trei ani, în funcţia de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

În urma declaraţiilor şefului Executivului o serie de jurnalişti angajaţi la postul de televiziune Antena 3, parte a trustului Intact al cărui proprietar este fondatorul Partidului Conservator (PC) Dan Voiculescu, care este judecat într-un dosar de corupţie aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, au început atacurile la adresa premierului Ponta.

Astfel, Mircea Badea, Dana Grecu, Radu Tudor şi Răzvan Dumitrescu şi-au exprimat pe post nemulţumirea faţă de afirmaţiile şefului Executivului.
Victor Ponta, care este ministru interimar al Justiţiei, se va întâlni la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta despre noii procurori la Parchetul General şi DNA.

Crin Antonescu se opune numirii lui Kovesi la DNA

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat la finalul lunii martie că nu este de acord cu propunerea lui Kovesi pentru DNA, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri.

Mai mult, liderul liberal a mai dat un semnal, duminică seară, referitor la faptul că alianţa USL s-ar putea rupe din cauza compromisurilor pe care Ponta ar fi dispus să le facă în favoarea lui Băsescu, pe baza acordului de coabitare al celor doi.

Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continuă să o ducem aşa", a precizat Antonescu, care s-a pronunţat împotriva compromisurilor făcute în favoarea lui Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor