Traian Băsescu: USL pune presiune incredibilă pe Justiţie şi pe structurile de securitate. Pivniceru a fost o catastrofă la Ministerul Justiţiei

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
28.03.2013

USL exercită o presiune incredibilă pe instituţii - pe Justiţie şi Servicii - ceea ce face necesară o iniţiativă care să contrabalanseze această presiune, iar Mona Pivniceru a fost o catastrofă la Ministerul Justiţiei, a declarat miercuri seară preşedintele Traian Băsescu.

Prin această presiune, USL încearcă să pună instituţiile sub control politic, a mai precizat preşedintele într-o emisiune transmisă în direct la postul B1 TV.

"Ştiţi, poate pentru dumneavoastră e mult mai greu; majoritatea asta uriaşă de stânga, USL, exercită o presiune formidabilă pe instituţii; uneori se vede, alteori nu se vede, dar presiunea este formidabilă (...) Fie că vorbim de justiţie, fie că vorbim de structuri de securitate naţională, fie că vorbim... o presiune formidabilă pentru punere sub control politic. Or, instituţiile nu vor rezista la nesfârşit, nu vor rezista la nesfârşit şi atunci trebuie creată o presiune inversă sau o opoziţie reală a societăţii. Unde poţi să încerci să o creezi? În cei neangajaţi politic, pentru că cei angajaţi politic au rezultatele oficializate, 70% USL şi ceva resturi de alte partide prin parlament. Or, presiunea asta nu e sănătoasă pentru stat", a declarat Traian Băsescu.

Mai grav este însă că opoziţia, presa sau societatea civilă nu pot contrabalansa această presiune a USL, a mai susţinut preşedintele.

Mona Pivniceru nu este "străină" de schimbarea judecătorului CSM Cristi Danileţ

Mona Pivniceru a fost o catastrofă la Ministerul Justiţiei, a mai afirmat preşedintele Traian Băsescu în aceeaşi emisiune, precizând că aceasta a refuzat numirea Codruţei Kovesi şi a lui Daniel Morar în fruntea Parchetelor.

"O catastrofă, sincer să fiu. Eu am încercat să o conving de necesitatea continuităţii în încrederea în instituţiile din justiţie", a afirmat preşedintele răspunzând unei întrebări a moderatorului.

Rocada Kovesi-Morar la conducerile Parchetului General şi DNA, pe care a propus-o lui Pivniceru, ar fi fost "o soluţie care ar fi salvat România", a mai declarat preşedintele la postul B1TV.

"Am avut eu cu ea dispute. Nu l-am întrebat nici pe domnul Voiculescu, nici pe domnul Vlasov, pentru că eu trebuia să discut cu ministrul. A fost o respingere totală a soluţiei care ar fi salvat România", a mai precizat Traian Băsescu.

Mona Pivniceru nu este "străină" de problemele din CSM, printre care şi schimbarea lui Cristian Danileţ, a mai subliniat şeful statului.

"Dacă vă spun numai relaţiile doamnei Pivniceru la Bruxelles şi anumite mişcări care au avut loc în CSM de care nu poate să spună că este străină, alături de asociaţiile…", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a fost apoi întrebat dacă se va rezolva problema numirii procurorilor, ţinând cont de faptul că premierul va prelua interimar portofoliul Justiţiei. "Cred că vom găsi o soluţie", a răspuns preşedintele.

Reamintim că Mona Pivniceru şi-a înaintat recent demisia de la conducerea Ministerului Justiţiei.

Demisia sa şi decretul prezidenţial de reglementare a interimatului vor fi publicate în Monitorul Oficial după publicarea actelor normative aprobate de Guvern cu avizul ministrului, a anunţat ulterior premierul Victor Ponta.

În urma votului dat de plenul Senatului, Mona Pivniceru a fost numită, marţi, judecător la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor