Sondaj BOP: La nivel de încredere, PAS devansează PSRM-ul. / Cenuşă: Având suficient capital politic, PAS s-ar putea dezice de Platforma DA

Sondaj BOP
Sondaj BOP (facebook.com / PAS)

În contextul alegerilor prezidenţiale care ar urma să se desfăşoare la 1 noiembrie, precum şi a celor parlamentare anticipate, a căror dată nu a fost stabilită, Barometrul Opiniei Publice (BOP) a realizat un sondaj conform căruia Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) ar acumula aproape 34%, la egalitate cu Partidul Socialiştilor (PSRM) în cazul unor eventuale alegeri parlamentare, din respondenţii decişi.

Totodată, la nivel de încredere, PAS se clasează pe primul loc în clasament, acumulând 29,8% din respondenţi. Mai mult decât atât, dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ajunge să candideze Maia Sandu şi Igor Dodon, cei mai mulţi dintre respondenţi au preferat-o pe lidera PAS. Astfel, potrivit sondajului BOP, pentru Maia Sandu ar vota 33 la sută, iar pentru Igor Dodon 29 la sută.

„Cetăţenii s-au săturat de corupţie, sărăcie şi minciună, s-au săturat de luptele interminabile dintre clanurile oligarhice, s-au săturat de izolare şi sunt gata să facă ʻcurăţenie generalăʼ. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare rămân singura soluţie pentru a da acestei ţări o nouă şansă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook PAS.

Astfel, în opinia politologului de la Chişinău, Dionis Cenuşă, sondajul BOP confirmă că PAS se va dezice tot mai mult de Platforma DA, deoarece are suficient capital politic, iar brandul ACUM poate fi oricând reînviat pentru necesităţi ad-hoc, dacă Platforma DA va supravieţui în timp.

Mai mult decât atât, Cenuşă consideră că Platforma DA şi Partidul Şor au nevoie de vizibilitate şi eficienţă politică pentru a putea trece pragul electoral. Lipsa fizică a liderilor politici în ţară sau din contră, abundenţa lor într-un partid slăbeşte atractivitatea partidelor, a punctat expertul.

„Peste 40% din populaţie nu are simpatii politice puternice fără de liderii politici din ţară. Aceasta este o problemă veche, dar nici stânga şi nici dreapta geopolitică nu reuşesc să o repare. Maia Sandu nu a folosit avantajele opoziţiei pentru a intra în segmente sociale neexplorate, dar şi-a consolidat poziţia în electoratul activ din punct de vedere politic.

Usatîi ar putea deveni un jucător cheie în alegerile prezidenţiale, deoarece poate determina mişcarea votanţilor săi în defavoarea lui Dodon. Aceasta în condiţiile în care separarea lui de Rusia este autentică”, se arată într-o postare a lui Cenuşă pe contul său de socializare.

Acesta a ţinut să mai puncteze că din acest sondaj reiese, cel mai mult, că populaţia are o încredere scăzută în toate instituţiile puterii, inclusiv în Preşedinţie, anterior favorizată, iar gestionarea ineficientă a pandemiei lasă urme adânci în percepţia publicului.