Dionis Cenuşă: Răsturnarea Guvernului Chicu se poate întâmpla indirect cu mâinile lui Plahotniuc

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Dacă Declaraţia împotriva traseismului politic din iunie 2020 este hârtie fără valoare, atunci alte declaraţii ce fel de soartă au?, se întreabă retoric politologul Dionis Cenuşă, făcând referire şi la Declaraţia despre “statul capturat”.

„Înţeleg că unii din opoziţie vor să răstoarne Guvernul lui Chicu. Dar acest lucru se poate întâmpla indirect cu mâinile lui Plahotniuc”, menţionează analistul, amintind că în 2019, Plahotniuc a fost alungat cu voturile forţelor pro-ruse. „Astăzi, lucrurile iau o turnură diametral opusă.”

Clasa politică din Moldova face experimente politice, consideră Dionis Cenuşă, precizând că în acest an, costurile pot avea în spate nu doar bani publici dar şi vieţi omeneşti.

„Sistemul de sănătate publică se va înrăutăţi în continuare dacă accentul de pe gestionarea cât mai eficientă a crizei sanitare se mută pe redistribuirea de fotolii şi putere politică”, a conchis expertul.

Se poate admite că părăsirea în masă a Partidului Democrat este o consecinţă a parteneriatului toxic cu preşedintele Dodon şi a unei crize interne, dar n-ar trebui ignorată nici ipoteza coruperii, asupra căreia insistă liderii democraţi, a afirmat publicistul Gheorghe Cojocaru pentru Radio Europa Liberă specificând că înlăturarea Guvernului şi vulnerabilizarea poziţiei preşedintelui, în ajunul alegerilor prezidenţiale din toamnă, ar fi miza migraţiilor parlamentare din sânul democraţilor.