Dionis Cenuşă: Pragmatismul şi servilismul lui Dodon faţă de Putin este dăunător pentru imaginea externă a R. Moldova

Acţiunile lui Putin în Georgia, Ucraina, Siria şi chiar în Moldova - embargouri menţinute, conflictul transnistrean în stare perpetuă etc. - nu trebuie validate, ci condamnate, consideră Dionis Cenuşă.
Igor Dodon la întâlnirea cu Vladimir Putin la Moscova
Igor Dodon la întâlnirea cu Vladimir Putin la Moscova (facebook.com/Igor Dodon)

Republica Moldova nu îşi permite să-şi păteze imaginea validând încălcarea normelor internaţionale de către Rusia, consideră politologul Dionis Cenuşă, menţionând că mesajul de felicitare al lui Igor Dodon cu ocazia Zilei Rusiei expediat lui Vladimir Putin denotă un grad înalt de servilism al preşedintelui moldovean faţă de regimul politic de la Moscova.

Potrivit expertului, Igor Dodon l-a felicitat pe Putin pentru o politică internă şi externă “eficientă”, care a adus “succes”, însă acţiunile lui Putin în Georgia, Ucraina, Siria şi chiar în Moldova (embargouri menţinute, conflictul transnistrean în stare perpetuă) nu trebuie validate, ci condamnate.

Mai mult, ignorarea acţiunilor Rusiei pe plan internaţional, dar şi intern, toate asociate cu utilizarea forţei, violarea dreptului internaţional, contribuţia directă la producerea de victime şi fatalităţi, arată un eşec cras al administraţiei preşedintelui.

În condiţiile în care Moldova înregistrează multiple insuccese în gestionarea crizei pandemice, autorităţile vor avea nevoie de ajutor extern, în mod inevitabil, susţine analistul, subliniind că din acest motiv imaginea externă a R. Moldova contează mai mult ca niciodată.

În opinia lui Dionis Cenuşă, Igor Dodon se pregăteşte să efectueze o vizită la Moscova (24 iunie), unde este foarte probabil că va cere ajutor de la Putin, inclusiv prin reanimarea discuţiilor despre creditul rusesc.

Expertul a ţinut să sublinieze că preşedintele Moldovei demonstrează o atitudine pragmatică faţă de Rusia. Totuşi, asemenea pragmatism este dăunător, deoarece desconsideră complexitatea relaţiilor internaţionale, unde încă prevalează aprecierea pentru respectarea dreptului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe