SIS respinge acuzaţiile de interceptare a jurnaliştilor şi politicienilor din opoziţie în perioada guvernării PD

Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova
Serviciul de Informaţii şi Securitate din R. Moldova (facebook.com/PAS)

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) respinge afirmaţiile apărute recent în presa de la Chişinău despre presupusa implicare în interceptarea unor jurnalişti, lideri de opinie şi politicieni de opoziţie în perioada guvernării Partidului Democrat.

Potrivit unui comunicat, instituţia susţine că informaţiile ar fi „neverificate, trunchiate şi distorsionate” şi au scopul de a genera „dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice”.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare securitate şi ordine publică, Chiril Moţpan deputat al Platformei DA, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că mai mulţi ziarişti cunoscuţi ar fi fost interceptaţi în perioada în care democraţii s-au aflat la guvernare.

Acesta a precizat că informaţiile noi nu au legătură cu cele investigate de procurori, care în septembrie au deschis trei dosare penale pe cazul interceptărilor ilegale efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Într-o investigaţie a RISE Moldova din luna iunie se constată că în ultimii ani autorităţile de la Chişinău au desfăşurat o adevărată campanie de interceptare şi filare a opozanţilor guvernării democrate, inclusiv a reprezentanţilor societăţii civile. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată şi viaţa privată.