Dionis Cenuşă: Nu este exclus ca PSRM şi Igor Dodon să pregătească populaţia pentru o republică prezidenţială

Preşedinţia devine centrul de coordonare al PSRM având obiectivul câştigării unui nou mandat de preşedinte pentru Dodon, dar şi obţinerea majorităţii parlamentare, cu sau fără alegeri anticipate, afirmă Dionis Cenuşă.
I. Dodon la întâlnire cu Z. Greceanîi, I. Chicu, I. Ceban şi miniştri din noul guvern, 23.11.2019
I. Dodon la întâlnire cu Z. Greceanîi, I. Chicu, I. Ceban şi miniştri din noul guvern, 23.11.2019 (facebook.com/Igor Dodon)

Preşedintele Igor Dodon scrie, pe pagina sa de Facebook, că a avut sâmbătă o şedinţă-maraton de peste şase ore cu Zinaida Greceanîi, Ion Chicu, miniştri din noul guvern şi primarul Chişinăului Ion Ceban, discuţiile fiind despre „problemele din instituţiile pe care le conduc”.

Şeful statului notează că „la conducerea ministerelor şi a primăriei Capitalei sunt oameni care ştiu ce au de făcut. Am mare încredere în ei şi le voi acorda tot sprijinul necesar în continuare.”

În context, politologul Dionis Cenuşă menţionează că socialiştii continuă să-şi extindă controlul politic peste tot, pe orizontală şi verticală, creând astfel percepţia că sunt unica forţă politică în exerciţiu de putere decizională.

După victoria din municipiul Chişinău şi preluarea controlului politic asupra guvernului, toate eforturile sunt mobilizate pentru a oferi transfer de imagine inter-instituţional către şi dinspre Preşedinţie, a adăugat analistul, precizând că „Transferul de resurse şi imagine, compensarea reciprocă şi coordinată a neajunsurilor instituţionale şi prevenirea erorilor, este ceea ce va urma”.

Expertul notează că centrul de coordonare este situat în Preşedinţie, iar obiectivul este câştigarea unui nou mandat de preşedinte pentru Igor Dodon, dar şi pregătirea terenului pentru a obţine majoritate parlamentară, cu sau fără alegeri anticipate.

„Nu este exclus că astfel, PSRM şi Igor Dodon pregătesc populaţia pentru o eventuală mişcare spre o republică prezidenţială. Rusia devine principalul actor extern, cu ajutorul căruia, inclusiv prin “subvenţii” se urmăreşte atingerea obiectivelor politice ale socialiştilor”, a conchis Dionis Cenuşă.

Inspirat din tradiţionalele şedinţe de marţi instituite de fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, preşedintele Igor Dodon în fiecare zi de luni organizează la Reşedinţa de Stat „întrevederi săptămânale” cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi premierul Ion Chicu.

Luni, 25 noiembrie, au fost discutate „cele mai importante chestiuni din agenda social-economică”, toţi oficialii prezenţi fiind unanimi în opinia privind urgentarea adoptării în Parlament „a legilor cu caracter social, precum şi lansarea proiectelor majore de infrastructură, cu sprijinul investitorilor, inclusiv din străinătate”.