Sergiu Nicolaescu a plecat la cele veşnice

Sergiu Nicolaescu, regizor, actor
Sergiu Nicolaescu, regizor, actor (Epoch Times România)

Regizorul şi actorul Sergiu Nicolaescu (82 de ani) a plecat la cele veşnice joi dimineaţă, în urma unor complicaţii cardiace şi respiratorii. Fostul senator era internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Capitală, după ce fusese operat de peritonită în 28 decembrie.

Sergiu Nicolaescu a fost operat de peritonită, "în contextul afecţiunii digestive cronice benigne cunoscute", iar intervenţia chirurgicală a decurs fără incidente, a anunţat unitatea sanitară.

Medicii anunţaseră că evoluţia sa postoperatorie este „uşor favorabilă” în concordanţă cu suferinţele preexistente şi cu vârsta pacientului şi că rămâne internat la terapie intensivă.

Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său şi a suferit un traumatism toracic, câteva coaste fiindu-i fisurate.

"Mai am puţini ani de trăit..."

În decembrie 2012, când a anunţat retragerea din viaţa politică, senatorul a avut un mesaj emoţionant în parlament.

"Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer "La revedere!" şi vreau să vă spun în acelaşi timp "La mulţi ani!" şi Sărbători fericite", a declarat Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a fostei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Marele om de film Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima oară parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în legislatura trecută a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008.

Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în actuala legislatură.

A regizat peste 40 de filme

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, la data de 13 aprilie 1930 şi a absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti ca inginer mecanic.

Apoi a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioului cinematografic Alexandru Sahia.

Sergiu Nicolaescu a regizat peste 40 de filme, începând cu anul 1967 ("Dacii").

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, printre care: "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008).

Dacă filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producţie semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea în rolul principal - o peliculă de referinţă în istoria filmului românesc.

Cel mai recent film al său este "Ultimul corupt" (2012), o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură