Senatorii din Comisia pentru cultură au discutat despre oportunitatea realizării emisiunii Revoluţiei din sertare

Inscriptie pe clădirea Operei Naţionale din Timişoara - simbol al începutului Revoluţiei. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)
Epoch Times România
01.06.2011

Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului a luat în discuţie, marţi, pentru a doua oară, în prezenţa directorului general al TVR, Alexandru Lăzescu, acuzaţiile aduse postului public de televiziune de către Gelu Voican-Voiculescu.

Directorul general al televiziunii publice a prezentat punctul de vedere al comisiei de etică din instituţie, arătând că în cauză s-a înfiinţat o comisie specială de anchetă, "devenind o chestiune de abordat în limitele Codului muncii".

Gelu Voican Voiculescu sesizase comisia, în urmă cu trei săptămâni, că în reportajul intitulat "Revoluţia din sertare", difuzat la o oră de maximă audienţă, a fost acuzat, fiind citat un document al Parchetului militar, care reda o declaraţie a unei persoane, că împreună cu Dan Iosif ar fi omorât unsprezece militari în termen, la comanda lui Ion Iliescu.

Senatorul PSD Georgică Severin a solicitat să i se precizeze dacă s-au dat sancţiuni în acest caz, iar colegul său de partid şi comisie, Alexandru Mazăre, a cerut precizări privind intenţiile conducerii TVR în ceea ce priveşte continuarea emisiunii.

Senatorul Lia Olguţa Vasilescu a subliniat că membrii comisiei au datoria de a veghea la echidistanţa acestui post de televiziune, care este sub control parlamentar şi este plătit din bani publici.

Ea a opinat că emisiunea respectivă a urmărit, dincolo de acuzaţiile aduse lui Gelu Voican Voiculescu şi Dan Iosif, un atac la adresa unui lider important al Opoziţiei, fostul şef de stat Ion Iliescu.

"Ceea ce s-a întâmplat în acest documentar este o manipulare grosolană şi dacă vreţi să continuaţi, trebuie să ne gândim la măsuri serioase să ne protejăm ca partid. Nu trebuie să plecaţi de aici cu ideea că am cerut vreo sancţiune pentru un reporter pentru că ordinul a venit de mult mai de sus".

Senatorul PDL Radu F. Alexandru le-a atras, însă, atenţia colegilor din opoziţie: "Nu avem mandat să urmărim dacă în cadrul TVR un redactor îşi face datoria conform fişei postului".

Suntem singura ţară fostă comunistă în care Revoluţia rămâne o taină de nepătruns, ori istoria nu trebuie să rămână o taină de nepătruns. Mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă se va contura un punct de vedere care să aibă sprijin în unanimitate din partea specialiştilor. Trebuie încercat, dar trebuie încercat cu foarte mare grijă.

La rândul său, preşedintele comisiei, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu, i-a făcut o sugestie directorului TVR: "Nu vă lăsaţi angrenaţi în această emisiune pentru că, v-o spun eu, nu aveţi nicio şansă să realizaţi ceva, decât să stricaţi lucrurile. (...) Trebuie să aveţi mare atenţie domnule preşedinte şi v-o spun cu amiciţie: asemenea emisiuni sunt sortite din capul locului a fi greşite".

În replică, Radu F. Alexandru a subliniat că are o poziţie total diferită, arătând că după 21 de ani Revoluţia rămâne una din marile taine ale istoriei României, iar faptul că televiziunea naţională consideră că acest subiect trebuie abordat, este un lucru binevenit.

"Nu-mi pot imagina că o acţiune de genul acesta, în care TVR s-a angajat cu bună credinţă, este sortită apriori eşecului. (...) Suntem singura ţară fostă comunistă în care Revoluţia rămâne o taină de nepătruns, ori istoria nu trebuie să rămână o taină de nepătruns. Mai devreme sau mai târziu, cu siguranţă se va contura un punct de vedere care să aibă sprijin în unanimitate din partea specialiştilor. Trebuie încercat, dar trebuie încercat cu foarte mare grijă".

Alexandru Lăzescu a explicat că punctul de plecare al acestei serii de reportaje era legat de Parchet şi de aspectul că pentru multe din faptele cercetate urmează să se împlinească termenul de prescripţie.

"Faptul că a fost tratat prost, e altceva. Dar interesul era legitim: faptul că sunt lucruri rămase în sertare la Parchet, că acesta nu poate păstra în sertare astfel de acuzaţii extrem de grave. Dacă sunt adevărate, trebuie tratate ca atare, dacă nu, trebuie scoase din circuit", a subliniat directorul general al TVR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor