Sergiu Litvinenco: Socialiştii lui Dodon pregătesc fraudarea alegerilor. Voi depune o plângere la Procuratură

Sergiu Litvinenco, deputat PAS (unpaspentru.md)
Maria Maevschi
14.09.2020

Deputatul fracţiunii parlamentare Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a prezentat probe prin care socialiştii lui Igor Dodon s-ar pregăti să fraudeze alegerile prezidenţiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secţiilor de votare în Federaţia Rusă.

În context, Sergiu Litvinenco, vicepreşedinte PAS, a depus joi 10 septembrie, o plângere penală către Procuratura Generală prin care solicită să se verifice legalitatea acestor acţiuni.

„Astfel, la data de 07.08.2020, în adresa Comisiei Electorale Centrale au parvenit 8 cereri semnate de către cetăţeanul Sitorian Daria, prin care aceasta solicită înregistrarea prealabilă a 300 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care în ziua alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie a.c., chipurile, se vor afla în Federaţia Rusă şi anume în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg. Am aici documentul pe care îl găsim pe site-ul CEC.

Atât cererile date, cât şi semnăturile din acestea provoacă mari semne de întrebare şi suspiciuni de falsificare. Conform informaţiilor obţinute de la oamenii din Ocniţa, Sitorian Daria nu a ieşit în 2020 din Republica Moldova. Adică este şi a fost în Republica Moldova. Pe de altă parte, cei care au semnat cererile – cel puţin câteva persoane din Ocniţa luate aleatoriu şi despre care ne-au relatat tot persoane care domiciliază în Ocniţa – sunt în afara Republicii Moldova, ele în 2020 nu au intrat în Republica Moldova”, a precizat Litvinenco, potrivit unui comunicat de presă PAS.

Mai mult decât atât, parlamentarul de la Chişinău a punctat că va depune o sesizare penală către procuratură prin care va cere să se verifice legalitatea acestor acţiuni, adăugând că „noi bănuim că toate, sau o parte din semnături, au fost falsificate ori au fost colectate de la persoane care nu au intenţia de a vota peste hotarele Republicii Moldova (adică nu sunt angajaţi sau studenţi în Federaţia Rusă), ceea ce denotă în acţiunile lor componenta de infracţiune prevăzută de art. 352/1 Cod penal – Falsul în declaraţii”, a explicat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, deputatul PAS a subliniat că se va adresa şi Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a se verifica sub toate aspectele cererile de înregistrare prealabilă care vin către instituţie, adică să se verifice nu doar formal, dar şi dacă persoanele care se adresează la CEC şi-au exprimat într-adevăr intenţia de a vota peste hotare şi nu este vorba de o falsificare penală a semnăturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor