Sergiu Litvinenco: Preşedintele CSM ar putea fi ales din rândul membrilor profesori. Iniţiativa aparţine lui Dodon

Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)
Ştefan Sârbu
25.02.2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco constată că la 20 decembrie 2019 Parlamentul moldovean a votat modificările la legea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar în prezent preşedintele Igor Dodon vine deja cu noi modificări la aceeaşi lege.

Acesta aminteşte că proiectul de modificare a Legii CSM a fost votat în mare grabă, iar Igor Dodon a promulgat legea care prevede ca preşedintele Consiliului este ales prin vot secret, din rândul membrilor judecători.

„La mai puţin de o lună de la intrarea în vigoare a legii respective, preşedintelui Dodon i-a venit inspiraţia, a mai consultat opiniile Comisiei de la Veneţia şi vine cu o iniţiativă legislativă potrivit căreia în calitate de preşedinte al CSM poate fi ales şi membrul CSM din rândul profesorilor de drept titulari”, a adăugat parlamentarul.

Nota informativă la amendamentele propuse, semnată de Igor Dodon stipulează că Legea Supremă a R. Moldova lasă la discreţia Parlamentului stabilirea cotei membrilor din rândul judecătorilor şi din rândul profesorilor, precum şi apartenenţa preşedintelui Consiliului la una din cele două profesii.

„În Raportul Comisiei de la Veneţia cu privire la numirile judiciare , adoptat la cea de-a 70 sesiune plenară din 16-17 martie 2007 se menţionează că preşedintele Consiliului poate fi ales din rândul membrilor care nu sunt judecători.

O asemenea soluţie ar putea institui un echilibru între condiţia asigurării independenţei preşedinţiei şi condiţia evitării posibilelor tendinţe corporatiste în cadrul consiliului”, se mai arată în document.

În opinia lui Sergiu Litvinenco, cam aşa face Igor Dodon şi guvernul său reforma justiţiei – un pas înainte, altul înapoi, „iar rezultatul este acelaşi – reforma justiţiei se amână!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor