Dionis Cenuşă: Guvernarea PSRM nu aduce puncte suficiente, mustrarea judecătorilor servind drept măsură compensatorie

Dionis Cenuşă afirma că judecătorii trebuie disciplinaţi în aşa fel încât cetăţenii R. Moldova să-şi găsească dreptatea acasă, nu la CEDO.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com/Expert-Grup)

Politologul Dionis Cenuşă constată că Guvernul şi Preşedinţia de la Chişinău îşi măsoară puterea cu sistemul judecătoresc. „Guvernarea socialiştilor nu aduce puncte suficiente, de aceea, mustrarea judecătorilor serveşte ca măsură compensatorie.”

Analistul menţionează că societatea moldoveană pauperizată preferă “mâna dură” mai mult decât noţiunile despre stat de drept care sună abstract. Socialiştii ştiu despre această reţetă şi o folosesc.

„În loc să calmeze spiritele şi să caute soluţii legale pentru a sancţiona judecătorii problematici, cele două instituţii propun soluţii simple, atât de simple că se ciocnesc cu principiile constituţionale de separare a puterilor în stat”, a adăugat expertul precizând că „puţini se înghesuie” pentru a sări în apărarea principiului general de separare a puterilor.

În opinia lui Dionis Cenuşă, judecătorii trebuie disciplinaţi în aşa fel încât cetăţenii să-şi găsească dreptatea acasă, nu la CEDO.

„Presiunile sună ca intimidări, iar cele din urmă nu ajută la sporirea independenţei judiciarului, ci îl face în continuare vulnerabil faţă de factorul politic. Societatea civilă şi opoziţia urmează să se decidă cum să trateze acest subiect extrem de sensibil”, a concluzionat acesta.

Cele 70 de milioane de lei, pe care R. Moldova trebuie să le plătească despăgubire în dosarul „Gemenii”, pierdut la CEDO, ar putea fi „luate de la finanţarea sistemului judecătoresc” printr-o rectificare de buget, a declarat Igor Dodon la unison cu Ion Chicu, ideea preşedintelui şi a premierului fiind însă criticată de CSM, Asociaţia Judecătorilor, experţi şi societatea civilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe