"N-ai ce să rescrii acolo" - Tudorel Toader îi dă înainte cu modificarea legilor Justiţiei

Controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei, văzut de mulţi drept o lovitură dură dată statului de drept, a primit aviz negativ din partea CSM, însă acest lucru nu l-a impresionat deloc pe ministrul Tudorel Toader, care nu are de gând să facă nicio schimbare.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.10.2017

Nu se pune problema rescrierii proiectului de modificare a legilor Justiţiei, în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat luni, în faţa presei, ministrul Tudorel Toader.

"N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergenţă. Eu mă aşteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul. Am anumite rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind, pentru că în proiectul de lege Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM.

Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM a dat aviz negativ pe soluţii propuse de CSM. Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi spune că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile CCR", a declarat Toader, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei a admis că "e adevărat că proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii".

Reamintim că modificările legilor justiţiei au fost criticate atât de societatea civilă, care le-a văzut ca pe un atac la adresa statului de drept, cât şi de preşedintele Iohannis şi de numeroşi magistraţi.

Printre cele mai controversate propuneri făcute de ministrul Tudorel Toader au fost trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei - aceasta în condiţiile în care ministrul este numit politic, excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, înfiinţarea unei direcţii speciale în Parchetul General care să se ocupe cu anchetarea magistraţilor, precum şi crearea posibilităţii ca procurorii şefi să poată interveni în anchetele procurorilor din subordine şi pe fond, nu doar pe formă. Practic, multe persoane au văzut pachetul de legi drept un instrument pentru aservirea cvasitotală a Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor