Separatiştii catalani îl susţin pe Puigdemont pentru funcţia de preşedinte al regiunii

Politicienii catalani pro-independenţă speră să îl nominalizeze pe fostul lider exilat Carles Puigdemont să conducă din nou guvernul regional. Aceasta ar fi o sfidare a dorinţelor guvernului central din Madrid.
Premierul catalan Carles Puigdemont.
Premierul catalan Carles Puigdemont. (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Separatiştii catalani, care au avut o reuniune la Berlin, au promis că vor încerca din nou să îl readucă pe fostul lider exilat Carles Puigdemont la cârma Cataloniei. O prevedere promovată în guvernul catalan i-ar putea permite lui Puigdemont să conducă regiunea de la distanţă.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a respins totuşi sugestia ca fostul lider catalan să conducă de la distanţă.

După ce s-a întâlnit cu Puigdemont în Berlin, unde aşteaptă ca o instanţă germană să dea o decizie la cererea guvernului spaniol de extrădare a acestuia, un purtător de cuvânt al partidului secesionist Junts per Catalunya, care face parte din Parlamentul catalan, a afirmat că politicienii separatişti ar dori să îl instaleze pe Puigdemont în funcţia de preşedinte regional până în 14 mai.

“Dorim să votăm învestirea lui @KRLS (Puigdemont), ca preşedinte legitim... înainte de 14 mai”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt Eduard Pujol.

Deşi au existat speculaţii că Junts per Catalunya ar putea propune un nou candidat pe care să-l accepte Madridul, Pujol a afirmat că secesioniştii rămân loiali lui Puigdemont, în pofida eforturilor precedente eşuate de a-l instala la conducerea regiunii.

Madridul a cerut alegeri regionale în Catalonia în decembrie 2017 pentru a submina mişcarea de independenţă, însă planul nu a funcţionat şi secesioniştii au câştigat alegerile.

Puigdemont a fugit din Spania în Belgia în octombrie 2017, după ce Rajoy a destituit guvernul în urma unui referendum pentru independenţă, pe care Curtea Supremă a ţării l-a considerat ilegal. Puigdemont a fost acuzat de răzvrătire împotriva guvernului, o acuzaţie care i-ar putea aduce o sentinţă de până la 30 de ani de închisoare.

Fostul lider catalan a fost arestat în Germania în luna martie a acestui an, pe baza unui mandat european, în timp ce călătorea din Finlanda spre Belgia.

Puigdemont este liber să se deplaseze în Germania, fiind eliberat din detenţie în aşteptarea deciziei instanţei cu privire la cererea de extrădare înaintată de Spania. Totuşi, el nu poate ieşi din ţară.

De la alegerile din Catalonia de la sfârşitul anului trecut, patru tentative de formare a unui guvern regional au eşuat deoarece candidaţii prezidenţiali s-au aflat fie în exil autoimpus, fie în custodia autorităţilor. Curtea Constituţională a Spaniei a decis în luna ianuarie că un candidat prezidenţial trebuie să fie prezent în Parlament când se votează instalarea acestui în funcţie.

Totuşi, ca reacţie, Parlamentul catalan a adoptat o lege care prevede că un candidat prezidenţial nu trebuie să fie prezent în Parlament pentru a fi ales, aceasta fiind o încercare de a pava calea realegerii lui Puigdemont.

Dacă un nou guvern catalan nu este format până în 22 mai, trebuie să fie organizate noi alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe