Berlin: Sute de manifestanţi protestează împotriva detenţiei fostului preşedinte catalan

Preşedintele catalan, Carles Puigdemont.
Preşedintele catalan, Carles Puigdemont. (Getty Images)

În capitala germană Berlin, sute de manifestanţi au înfruntat frigul şi ploaia în Duminica Paştelui, pentru a protesta împotriva detenţiei în Germania a fostului preşedinte catalan, Carles Puigdemont.

Câteva sute de persoane au mărşăluit cu bannere şi steaguri catalane, pornind de la emblematica Poartă Brandenburg.

Manifestanţii au cerut eliberarea lui Puigdemont dintr-o închisoare din oraşul Neumuenster, landul Schleswig-Holstein, unde acesta se află de aproximativ o săptămână, potrivit site-ului de ştiri Euronews.

Puigdemont a fugit din Spania în urmă cu cinci luni şi a locuit într-un exil autoimpus în Bruxelles înainte de a fi arestat la graniţa germano-daneză, pe baza unui mandat internaţional de arestare emis de un judecător spaniol.

Unul dintre manifestanţi, Xavi Urgell a condus maşina timp de 17 ore dintr-o zonă aflată în apropierea Barcelonei, pentru a se alătura protestului din Berlin.

“Suntem aici să demonstrăm, să arătăm că suntem uniţi şi că trebuie să facem înainte pasul următor, şi anume independenţa”, a afirmat el.

Puigdemont aşteaptă să afle dacă va fi deportat în Spania, unde se va confrunta cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi fraudă. Dacă va fi condamnat, el ar putea sta în spatele gratiilor până la 25 de ani.